„Elnézést” – írta ki ukránul egy művész a Blaha Lujza téri kereszteződés fölé

2023. szeptember 21. – 16:54

„Elnézést” – írta ki ukránul egy művész a Blaha Lujza téri kereszteződés fölé
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Ukránul írta ki egy művész a Blaha Lujza téri kereszteződésbe, hogy „elnézést” – vette észre a 444. A lap szerint az utcatáblának álcázott műalkotás készítője Sugár János, aki korábban is helyezett már kis hasonló táblákat.

A főpolgármesteri hivatal a lap érdeklődésére elárulta, hogy nem gerillaakcióról van szó: az egyik oldalán a вибачте szót, a másik oldalán a magyar megfelelőjét („elnézést”) szerepeltető táblát az 1. Budapesti Köztéri Kortárs Művészeti Biennále projektjeként helyezték ki.

„Az egy hónapon át zajló programsorozat köztéri műalkotásokat, performanszokat, eseményeket, találkozásokat hoz létre rövidebb-hosszabb ideig a főváros különböző helyszínein. A köztéri eseménysorozat célja, hogy kortárs művészeti produkciókkal hívja fel a figyelmet Budapest elfeledett történeteire, új lehetőséget adjon az emlékezésre, a város más szempontú megtapasztalására, láthatatlan közösségek bemutatására és új kapcsolatok teremtésére” – írták.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Sugár János egy korábbi elnézéskérő alkotásához azt írta magyarázatként:

„A bocsánatkérésnek ez a legegyszerűbb, hétköznapi kifejezésre juttatása Japánban mindennapos, felmérések szerint azonban pl. Németországban már csupán harmad-annyiszor használják ezt a kifejezést, mint Japánban. Magyarországon még ilyen felmérés sem készült, de személyes tapasztalataim alapján joggal feltételezem, hogy mind a magán, mind a közéletben az elnézést-kérés igencsak ritka dolog, és egyáltalán nem mindennapos rutin; holott feltételezhető, hogy nagyjából ugyanannyi okunk lenne embertársainktól elnézést kérni itt, mint Japánban.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!