Vikidál Gyula ügynökjelentése szerint Nagy Feró '83-ra már megbarátkozott a munka gondolatával

2023. szeptember 20. – 14:17

Másolás

Vágólapra másolva

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára nyilvánosságra hozott egy pontosan negyvenéves jelentést, amit a Dalos fedőnevű titkos megbízott tett Nagy Feróról – vette észre a 444.hu.

Vikidál Gyula 2004-ben ismerte be, hogy 1981 és 1986 között Dalos fedőnéven a III/III-as ügynök volt. Az énekes több ismerőséről és kollégájáról is jelentett, többek között Nagy Feróról is, akivel az István, a király című rockoperában játszottak együtt.

Az István, a királyt 1983. augusztus 18-án mutatták be a budapesti Városligetben, a szeptember 20-i jelentés szerint „Dalos” tartótisztje szeptember 14-én találkozott az énekessel, aki arról számolt be neki, hogy az utolsó előadás után a film szereplői és a rendezők közös vacsorán vettek részt.

Ezen a vacsorán elegyedett baráti beszélgetésbe Nagy Feróval, aki „elkeseredve mesélte, hogy mennyire sajnálja a korábban komolytalan magatartásával elfecsérelt éveket”.

A jelentés szerint Nagy Feró azt mondta Vikidálnak, hogy mióta komolyan dolgozik, nagy- és kislemeze is megjelent együttesének, és a filmszerepe is nagy megtiszteltetés számára, az eltelt egy év alatt pedig többet keresett, mint a Beatrice többéves működése alatt.

Nagy Feró állítólag azt is kifejtette, hogy megéri komolyan dolgozni, mert annak anyagi és erkölcsi értékei vannak.

Dalos jelentését pozitívan értékelték, a Nagy Feróra vonatkozó információi pedig annyira jó színben tüntették fel az énekest, hogy Gábor Róbert állambiztonsági főhadnagy meg is állapította, hogy

„Nagy Ferenc magatartásában, szemléletében és munkához való hozzáállásában pozitív változás tapasztalható”.

A dokumentumból kiderül, hogy Nagy Feró „F” dossziés személykénti ellenőrzését pár hónappal korábban fejezték be, 1983 szeptemberében a kutató nyilvántartásban szerepelt. „Ellenőrzését a miniszteri parancsban meghatározott időszakonként végrehajtjuk, és ezek alapján teszünk javaslatot a kutatónyilvántartásból való törlésére” – áll a jelentésben.

Vikidál egyébként aznap nemcsak Nagy Feróról tett jelentést, Schuster Lórántra, a P. Mobil frontemberére is panaszkodott egy sort, amiért az szerinte az újságírói kapcsolatai révén akarta megakadályozni, hogy Vikidál együttese sikeresen szerepeljen.

A teljes jelentés itt olvasható:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!