Horváth Csaba: Átverték a zuglóiakat, ígérték, de nem irtották a szúnyogokat

2023. szeptember 19. – 13:58

Másolás

Vágólapra másolva

A zuglói polgármester, Horváth Csaba arról írt a Facebookon, hogy most kapott választ az Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóságtól (OKF), amiből kiderült: a nyáron nem végeztek szúnyoggyérítést Zuglóban, csak mindössze a turisztikailag kiemelt Városligetben.

„A kormány még 2013-ban döntött úgy, hogy a szúnyogok elleni védekezést elveszi az önkormányzatok feladatköréből és átadja a Katasztrófavédelemnek. Azzal indokolták, hogy így az egységes védekezés költséghatékonyabb lesz. Kétségkívül olcsóbb, ha nem is végzik el” – ironizált a polgármester.

A politikus kifejtette azt is, hogy a kormány sokszor valójában nem is akarja megoldani az ilyen ügyeket. „A legjobb példája ennek az oktatás és az iskolák helyzete, láthatóan nem jó gazdája a kormány ennek a feladatának sem” – vont párhuzamot.

Úgy összegzett, hogy igyekeznek az önkormányzattól elvett feladatokat a jövőben ők maguk megoldani.

Az OKF a Telexnek azt írta: „amint arról április és szeptember között a katasztrófavédelem heti rendszerességgel kiadott közleményeiben folyamatosan tájékoztatott, az említett időszakban lebonyolított központi szúnyoggyérítés a szakértők javaslatai szerint azokon a területeken történt, ahol a legnagyobb volt a szúnyogártalom. Emellett a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan minden önkormányzatnak lehetősége van saját költségvetése terhére szúnyoggyérítést végeztetni a településen.”

A katasztrófavédelem első alkalommal 2023. június 7-én tájékoztatta a zuglói önkormányzatot, hogy a szúnyoggyérítés a Duna, a Tisza és mellékfolyóik, valamint a kiemelt turisztikai régiók (Balaton, Velencei-tó, stb.) vonzáskörzetére terjednek ki. A főváros XIV. kerülete – a Városliget kivételével – sajnálatos módon nem szerepel a szúnyoggyérítési programban és jelenleg nincs is lehetőség új település/településrész felvételére.

„Indokolt esetben, szakértői javaslatra alkalmanként a Városliget kijelölt részén (100 -120 hektár) történik kezelés a program során. A levelet Zugló önkormányzata hivatali kapun 2023.06.07-én 12:28 letöltötte. Nem igaz tehát az az állítás, amely szerint fentiekkel most szembesültek.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!