A szülők is csak a tanévkezdés előtt egy nappal értesültek arról, hogy másnap már nem indul el az oktatás egy józsefvárosi iskolában

2023. szeptember 15. – 08:50

Másolás

Vágólapra másolva

Tanévkezdés előtt egy nappal értesítették a józsefvárosi Deák Diák Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium Bauer Sándor Utcai Tagintézményébe járó tanulók szüleit, hogy szeptembertől megszűnik az alapfokú oktatás az intézményben, ezért a gyerekeket más iskolákban helyezték el – írja a Népszava.

Az iskola korábban önálló intézményként működött Lakatos Menyhért Általános Iskola néven, majd 2021-ben lett a Deák Diák tagintézménye. A tanulók többsége hátrányos helyzetű, roma gyerek volt, ezért sokan szegregált iskolaként tartották számon az intézményt. A VIII. kerületi iskolában évek óta egyre kevesebb gyerek tanult, az alsó tagozat első 3 évfolyama már az előző tanévben megszűnt, felmenő rendszerben már csak 4. osztálytól voltak tanulók, a felső tagozaton pedig osztályonként 14 fő alatti volt a tanulólétszám.

A Deák Diák Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium Bauer Sándor Utcai Tagintézménye 2019. augusztus 14-én – Fotó: Róka László / MTVA Bizományosi
A Deák Diák Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium Bauer Sándor Utcai Tagintézménye 2019. augusztus 14-én – Fotó: Róka László / MTVA Bizományosi

Az iskolát fenntartó Belső-pesti Tankerületi Központ a Népszavának azzal indokolta az iskola bezárását, hogy a köznevelési törvény szerint az általános iskolai osztályok minimális létszáma 14 fő, összevont osztályok működése pedig csak alsó tagozaton engedélyezett.

„A jogszabályi előírásoknak megfelelő oktatás már nem volt szervezhető, az érintett tanulók érdekét is az szolgálta, hogy nagyobb osztályokban, másik épületben folytassák a tanulmányaikat” – írta a tankerület.

Arra a kérdésre, hogy miért a tanévkezdés előtt egy nappal döntöttek az általános iskola megszüntetéséről, a tankerület azt válaszolta:

Augusztus 30-án „észlelték” a tanulók létszámának drasztikus csökkentését, ezt követően értesítették a szülőket a fennálló helyzetről.

A Népszava információi szerint az iskola tanárai is csak egy augusztus 31-én tartott értekezleten értesültek arról, hogy másnaptól már nem lesz nappali általános iskolai feladatellátás, csak a gimnáziumi és a felnőttoktatás keretében megvalósuló esti általános iskolai oktatás marad meg. A lap forrása szerint előzetesen semmilyen jele nem volt annak, hogy nem indulhat majd el az oktatás az felső tagozatos osztályokban, a tanárok már összeállították a tantárgyfelosztást és szervezték a programokat a következő tanévre.

A tankerület állítása szerint gondoskodtak az érintett tanulók elhelyezéséről „a szabad iskolaválasztás jogának biztosítása mellett”. A Népszava forrása szerint a tanulók többségét egy IX. kerületi iskola vette át, de a hetedikeseknek ott már nem jutott hely, ezért őket más intézmények között osztották szét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!