Gyurcsány Ferenc a HVG-nek: Önöket megtéveszti a látszat. Az ellenzék kiállta a próbát

2023. szeptember 14. – 08:57

Másolás

Vágólapra másolva

Konkrét programot a sokadik kérésre sem igazán sorolt a hvg360-nak adott interjújában Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció alapítója, de a korábbi miniszterelnök azt mondta, húsz évre tervezne, és szerinte a DK az ország egyetlen reménye. Szerinte sok munka kellene ahhoz, hogy eltakarítsák a felgyülemlett gondokat, és azért képes a Fidesz kézben tartani az országot „,mert elvették a köztájékozódás, a politikai megszerveződés, alternatívaállítás lehetőségeinek jó részét. És azt is tudjuk, hogy a szegénysoron élő ember nem pártot, hanem az államot, a keveset, de biztosat választja.”

Szerinte a DK képes lenne két hét alatt hazahozni „azt a 22 milliárd eurót, amire Orbán nem képes, mert az, hogy markában tartsa az igazságszolgáltatást, neki fontosabb, mint az országa”, és azt is gondolja, hogy „a közepesen fejlett ország csapdájából úgy nem lehet kitörni, hogy akkumulátorgyárak otthonai leszünk”.

Arra, hogy akkor ezek szerint annyi az ígérete, hogy nem azt csinálnák majd, mint Orbánék, azt mondta: „Ugyan! Ha létezik párt Magyarországon, amelynek megoldásai vannak, akkor az mi vagyunk. Az emberek államát teremtjük meg a hatalmasok állama helyett. (…) Azt mondjuk, hogy fizessenek a milliárdosok, hogy nincs rendjén, ha a legszegényebb 20 százalék harmadannyi állami támogatásban részesül, mint a leggazdagabb 20 százalék.”

Gyurcsány szerint a jelenlegi választási környezetben két tábornak kell megküzdenie egymással, és „az biztos, hogy ennek az ellenzéknek a gravitációs pontja most a DK. De a végére az egész tábornak kell két és fél milliósnak lennie.” A hvg360 szerzője felvetette, hogy amelyik településen az ellenzéki egység megbomlott, ott DK-s politikusok is jelen voltak, és mintha ők feszegették volna leginkább az együttműködést.

„Önöket megtéveszti a látszat. Az ellenzék kiállta a próbát. Magyarországon 140 tízezer lakosúnál nagyobb település van és 23 budapesti kerület. Ezekben sok helyen van ellenzéki koalíciós vezetés. Alig pár helyen lett éles vita az elmúlt négy évben. Sokkal figyelemreméltóbb, ahogy konfliktus zilálja az önmagában kormányzó Fideszt például Győrben vagy Csepelen. Nem tanácsolom, hogy magasabb erkölcsi mércét használjanak az ellenzékkel, mint a kormánnyal szemben” – mondta erre Gyurcsány, aki szerint Magyarországnak ma egyetlen reménye van, és azt úgy hívják: Demokratikus Koalíció.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!