Óriási láng csapott a parkettából fölfelé – 30 éve robbant fel egy békásmegyeri panelház több emelete

2023. szeptember 14. – 10:02

Óriási láng csapott a parkettából fölfelé – 30 éve robbant fel egy békásmegyeri panelház több emelete
Tűzoltók dolgoznak a békásmegyeri lakótelepen, ahol a Jós utcai társasház kilencedik emeletén 1993. szeptember 14-én hajnalban robbanás történt – Fotó: Ilovszky Béla / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Jó estét kívánok, még adásunk perceiben is a romok alatt van a reggeli békásmegyeri tragédia két áldozatának holtteste. Összesen heten haltak meg a robbanásban” – számolt be az Esti Egyenleg című hírműsor 1993. szeptember 14-én. Pontosan 30 évvel ezelőtt egy Magyarországon azóta is egyedinek számító tragédia történt: Békásmegyeren hajnali négy órakor felrobbant egy panelház lakása, a panelszerkezet több szinten összeomlott. A történet szereplői egy ideggondozás alatt álló férfi, rengeteg robbanékony vegyi anyag, és a Jós utcai paneltömbben élők, akik máig hordozzák a trauma nyomait.

„Szemtanúk elmondása szerint nem egy, hanem három robbanás volt. Az első a legnagyobb, Mádi Lajos kilencedik emeleti lakását gyakorlatilag a földszintre repítette. Ezután két kisebb detonáció következett, amitől a nyolcadik, a kilencedik és a tizedik emelet szinte egy kupacba szakadt” – folytatódott az MTV műsorának beszámolója.

A robbanás után órákig lángokban álltak az érintett emeletek, több bennrekedt áldozatot emiatt csak órákkal később tudtak azonosítani, két holttestet pedig csak napokkal később sikerült kiszabadítani az egyik hatalmas panelelem alól. A helyszínen azonnal életét vesztette öt ember, egy 16 éves testvérpár pedig kilátástalan helyzetében a lángokban álló kilencedik emeletről vetette magát a mélybe. „Hegyi Dalma és Hegyi Balázs kiálltak a kilencedik emeleti ablakba, és azt kiáltották: »Égnek a szüleink, segítsetek emberek!«. Ezután néhány pillanattal a mélybe vetették magukat, és azonnal szörnyethaltak” – számolt be akkor egy helyszínen tartózkodó fotóriporter.

A detonáció erejét jól mutatja, hogy az kilökte a homlokzati panelt, és még a szemközti házakban is betörte az ablakokat. A robbanás után a hatodik emelet szerkezetét meg kellett erősíteni, hogy a nyomozók egyáltalán dolgozni tudjanak a panelben. Az épületből 20 centire kilógott a tartófal is, ami gyakorlatilag az egész födémszerkezetet megtartotta; ha ez kimozdult volna, akkor dominószerűen dőlt volna össze az egész ház. Sokáig egyébként úgy volt, hogy az egész lépcsőházat le kell bontani, végül csak a felső négy, sérült szintet kellett újjáépíteni.

A szeptember 14-ei híradásokban még a hatóságok is csak találgatták, hogy mi történhetett, mi okozta a szokatlanul nagy detonációt. A Fővárosi Gázművek már ekkor azt mondta, hogy ekkora robbanást gáz nem okozhatott. A gázművek állítását a lépcsőházban élők nyilatkozatai tovább erősítették.

„Nitroglicerin, meg sósav, meg kénsav, meg ilyen dolgokkal kísérletezett” – mondta egy szomszéd a felrobbant lakásban élő Mádi Lajosról.

A BRFK egyik nyomozója, Simon Tamás már ekkor arról beszélt, hogy az első robbanást „nagy valószínűséggel” nem gáz okozta. Ezt erősítette az elzárt gázcsap és az, hogy a robbanás epicentrumában nem volt gázvezeték sem.

A 9. emeleti lakás homlokzati fala megsemmisült a robbanásban – Fotó: Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság
A 9. emeleti lakás homlokzati fala megsemmisült a robbanásban – Fotó: Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság

„Nem értem, nem értem, hogy történhetett – hajtogatja egy középkorú hölgy, miközben hangja elcsuklik. Ismertem az egyik családot, a férfi most érkezett haza vasárnap. Most ott van a törmelék alatt” – írta a helyszínről a robbanás napján a Magyar Nemzet.

A lapnak megszólalt egy másik lakó is, akinek a tizedikről sikerült kimenekíteni a családját:

„Én az erkélyen landoltam a kanapéval együtt, a rács fogott meg és vágott vissza a lakásba. Ingott alattam minden, óriási láng csapott fel lentről, a parkettából fölfelé. A liftet valahol az ötödiken vagy a negyediken találtuk meg: mint a harmonika összenyomódott”

– mesélte a férfi, aki két gyerekével és feleségével menekült.

Egy, a robbanás helyszíne alatt lakó, erősen sokkos állapotban lévő idősebb asszony úgy emlékezett vissza, hogy a második világháborús bombák nem voltak olyan hangosak, mint a detonáció. „Az utca felől, lentről világított valami, azt hittem, egy autó robbant fel. Az ablakból aztán láttam, hogy fent lángol az egész ház” – nyilatkozta a Népszabadságnak. Utólag egyébként kiderült, hogy a lakásban 30 kiló TNT-nek megfelelő robbanóanyag volt.

A tragédia helyszínére ment az akkori főpolgármester, Demszky Gábor és a köztársasági elnök, Göncz Árpád is. Göncz a mentésben résztvevők munkáját köszönte meg, Demszky pedig a kitelepített több mint 200 ember elhelyezéséről igyekezett gondoskodni. De ott volt a helyszínen a kerület polgármestereként Tarlós István is, aki arról beszélt, hogy mindenkit a kerületben helyeznek el a helyreállításig. Az ott élők eleinte a Római-parti üdülőben, majd később átmeneti lakásokban laktak, de Tarlós már akkor valószínűsítette, hogy többen soha többé nem akarnak majd visszaköltözni az épületbe.

Emléktábla a panelház falán – Fotó: Fekist / Wikipedia
Emléktábla a panelház falán – Fotó: Fekist / Wikipedia

Hamar kiderült, hogy a békásmegyeri panelben történt tragédiát nem véletlen baleset vagy gázrobbanás okozta. A Jós utcai tízemeletes panel kilencedik emeletén élt édesanyjával egy ideggondozás alatt álló, skizofréniával küzdő férfi, Mádi Lajos. Utóbbiról a szomszédok is csak a tragédia után hallottak, de azt már korábban is tapasztalták, hogy valami nincs rendben. Korabeli híradásokból kiderül, hogy a férfi korábban már gyanús volt, mert többször látták, ahogy vegyi anyagokat és akkumulátorokat cipel fel a lakásukba. A másnapi Pesti Hírlap arról írt, hogy a felrobbant lakás egyik lakója „kísérletező kedvű fiatal” volt.

A történtek után néhány nappal a BRFK vezetője arról tájékoztatott, hogy a 37 éves rokkantnyugdíjas, ideggondozás alatt álló, skizofrén férfi fürdőszobájában egy laboratórium maradványait fedezték fel. A vizsgálat azt állapította meg, hogy Mádi a mosógép centrifugáját használta bizonyos anyagok szárítására és szétválasztására. Innen eredhetett a tűz, ami továbbterjedt a lakásban, eljutott a nappaliig, ahol nagy mennyiségű robbanóanyag volt. Innentől az egyik robbanás követte a másikat.

Az előzményekhez tartozik, hogy a lakók állítólag már a robbanást megelőző évben, 1992-ben bejelentést tettek a rendőrségen arról, hogy a házban egy közveszélyes ember lakik. Utólag az egyik lakó azt is állította, hogy Mádi életveszélyesen megfenyegette. A rendőrök akkor arra hivatkozva, hogy nem történt bűncselekmény, „nem folyt vér”, nem tudtak intézkedni.

A békásmegyeri lakóház 2023. szeptember 14-én – Fotó: Bődey János / Telex
A békásmegyeri lakóház 2023. szeptember 14-én – Fotó: Bődey János / Telex

Utólag egyébként felmerült Mádi Lajos orvosának felelőssége is. Szerinte ugyanis semmi arra utaló jel nem volt, hogy a férfi robbantásra készül, a szerencsétlenséghez vélhetően inkább amatőrsége, azaz az vezethetett, hogy nem értett a vegyi anyagokhoz. „Annak alapján, amit tudtam, ma sem utalnám be” – mondta a pszichiáter egy hónappal a tragédia után a Magyar Hírlapnak. Mádi állapotáról egyébként sokat elárul, hogy a lakók beszámolója szerint a robbanást megelőző napon zenét üvöltetve petárdákat dobált ki az ablakából.

A robbanás után 94 lakásba hónapokig nem térhettek vissza a lakók, ők üdülőkben, átmeneti szállásokon vagy rokonaiknál laktak. A lépcsőház egyik lakója egy évvel a történtek után azt nyilatkozta: émelygés fogja el, valahányszor egy tízemeletes házba belép. Később kiderült, hogy kilenc lakásba nem is költöztek vissza, a nyilvántartásba két évvel később már hét új lakó neve szerepelt. A Népszava 1995. júliusi számából kiderül, hogy a ház falán ekkorra már egy márványtábla őrizte az áldozatok emlékét. Odalentről már ekkor sem lehetett megkülönböztetni, hogy melyik is volt pontosan Mádi Lajos lakása. Egy biztos: azoknak a lakóknak, akik végül nem költöztek vissza, és azoknak is, akik végül a visszaköltözés mellett döntöttek, örök trauma marad az a szeptemberi hajnal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!