Prémiumkategóriás Audit vett a Magyar Falu Program pénzéből a Babócsai Romákért Egyesület

2023. szeptember 12. – 12:18

Másolás

Vágólapra másolva

A tavalyi országgyűlési választások előtt egy 2000 köbcentis, dízel Audi A5 Sportbacket vásárolt a Babócsai Romákért Egyesület a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap pályázatán nyert milliókból – értesült a Népszava. A lapnak egy, az MFP pályázataira rálátó forrásuk megjegyezte, hogy 2022 év elején rapid módon írták ki az MFP Falusi Civil Alap pályázatot, melynek keretében az érintett szervezetek ingatlanfelújítási és -vásárlási, eszközbeszerzési, programszervezési és gépjárműbeszerzési támogatásra pályázhattak. Utóbbinál új és legfeljebb 10 éves autók vásárlására, illetve javítására, alkatrészbeszerzésre, felújításra lehetett pénzt kérni.

A pályázatban nem szerepelt feltételként, hogy milyen típusú autót kell beszerezni, ám, írja a lap, egy civil szervezetnél logikus lehetett volna egy kisbusz vagy pickup beszerzése. A lap szerint több dél-somogyi település cigány civil szervezete hasonlóképpen inkább személykocsit vásárolt, és úgy tudják, mindegyiket a civil szervezet vezetője használja, jellemzően magáncélra.

Hadházy Ákos országgyűlési képviselő júliusban írt arról, hogy „a Magyar Falu Program honlapja szerint Karancslapujtőn egy ”Gerigari Romákért Egyesület„ kapott 7 milliót autóvásárlásra. A civil szervezet beszámolói szerint az egyesületet 2020 elején alapították, abban az évben 1000 (ezer) forint bevétele volt. 2021-ben viszont beütött a jóság, már 7 millióból tudtak gazdálkodni. Pont abból a 7 millióból, amit a ”Magyar Falu Program„ gúnynevű pénzszóró géptől autóvásárlásra kaptak. És amiből kijött egy ezüstszürke, használt, sport kivitelű BMW.”

A Babócsai Romákért Egyesületnek 5,25 millió forintot ítéltek meg gépjármű-vásárlásra civil közösségi tevékenység támogatása címszó alatt, amiből végül egy Audit vettek. Megkerestük Balogh Józsefet, az egyesület elnökét, aki nem cáfolta, hogy egy prémiumkategóriás autót vett az egyesület a pénzből. „A szabályok szerint jártam el” – mondta Balogh a Telexnek, majd kérdésünkre, hogy miért nem kisbuszt vásároltak, azt mondta: azért, mert az nem telt ki az összegből.

A Miniszterelnökség a lap megkeresésére azt válaszolta, hogy „a használt gépjárműbeszerzés esetében nincs előírás a típusra vonatkozóan, a maximum elnyerhető 7 millió forintos kereten belül szabadon megválasztható, attól függően, hogy mely típus segíti leginkább a civil szervezet napi tevékenységét”, és hozzátették, hogy az ominózus pályázat esetében még tart a megvalósítási időszak, a támogatás felhasználásának jogszerűségét az elszámolás benyújtását követően tudják csak megvizsgálni, illetve, hogy a nagyobb létszámú személyszállítás a kistelepüléseken a falu- és tanyagondnoki szolgálatok feladatkörébe tartozik, a civil gépjárműbeszerzések esetében nincs erre vonatkozó előírás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!