Második világháborús szerelmeslevelet juttatott vissza a leszármazottaknak a magyar honvédség katonája

2023. szeptember 10. – 09:41

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolcvan év után került vissza egy szerelmeslevél a néhai szerelmespár leszármazottjához, miután a Magyar Honvédség tartalékos katonája hosszú kutatómunka után felderítette a levél történetét, írja az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Facebook-oldala.

A levél a második világháború alatt, 1943-ban íródott. Bodnár Gyula őrvezető ebben az évben írt Kassán szerelmeslevelet párjának, bár azt nem tudni, hogy valaha eljutott-e a címzetthez a levél. Az írás évtizedekkel később bukkant újra fel, a honvédség tartalékosa, Bukta László egy antikváriumi könyvben talált rá.

Bukta a hadisírok felkutatásával és a hősi emlékművek nyilvántartásával foglalkozik. Nagyjából 10 évvel ezelőtt bukkant rá a levélre, majd kutatni kezdte a levél történetét. Mint kiderítette, a levelet író Bodnár Kassán teljesített szolgálatot, a kassai laktanyán írta 1943-ban a levelet az akkor 22 éves őrvezető az „ő Marikájának”. A levélben arról írt, reméli, hogy a háború után össze tudnak házasodni.

A férfi később hadifogságba került, 1951-ben tudtak végül párjával összeházasodni. Két gyermekük született, a fiatalabbik most is Miskolcon él: hozzá vitték el a levelet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!