800 munkást kell elküldeni, mert bezár egy gödöllői gyár

2023. szeptember 7. – 07:52

Másolás

Vágólapra másolva

Bezárja gödöllői gyárát a Lear Corporation Hungary Kft. autóipari multi, 800 embert kell elküldeni emiatt, írja a 24.hu. Az amerikai gyökerű Lear beszállítócég 1992 óta van jelen a magyar járműiparban, és egyebek közt elektromos kábelelosztó egységek (kábelkorbács) gyártásával foglalkozik.

A 24.hu megkereste a cég munkavállalói szakszervezetének elnökét, Kozma Zsoltot, aki megerősítette, hogy szerdán a cég egy több mint 800 fős csoportos létszámleépítést jelentett be, ami gyakorlatilag a gödöllői kábelkorbácsgyár becsukását jelenti. A gyárbezárás oka valószínűleg az, hogy a cégnek már túl drága a magyarországi munkaerő.

A cég olyan országokba helyezi a telephelyeit, ahol olcsó a munkaerő (Szerbia, Marokkó és Tunézia például), ide csoportosította át folyamatosan a magyarországi munkafolyamatokat. Eddig azonban úgy alakult, hogy a megszüntetett munkafolyamatok helyére rendre hoztak egy másikat, most azonban már nem érkezik újabb gyártás hazánkba.

Kozma Zsolt szerint a dolgozók közel kétharmada több mint két évtizede állt a gyár alkalmazásában, sokukat nehéz helyzetbe hozta a bezárás. A leépítés ütemezése, az érintettek pontos száma, továbbá a leépítéssel kapcsolatos javadalmazási csomag is még megbeszélések tárgyát képezi.

A Lear Corporation Hungary Kft. 276,2 milliárd forintos árbevétellel zárta az évet, ami közel 19 százalékos növekedést tükrözött 2021-hez képest, miközben közel 6,3 milliárdos adózott nyereséget termelt, ami 24 százalékos visszaesést jelentett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!