Második világháborús honvédek maradványait találták meg Apagyon

2023. szeptember 7. – 09:14

Másolás

Vágólapra másolva

Huszonhét, a második világháborúban elhunyt magyar honvéd földi maradványai kerültek elő a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Apagyon – írja az MTI. A hadisírgondozók hét katona azonosításához kérik a lakosság segítségét, hogy a családok végre megtudhassák, mi történt szeretteikkel.

A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága csütörtöki Facebook-bejegyzésében azt írta, a katonák exhumálását a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakemberei végezték. Az augusztus végi, háromnapos terepmunkát a helyi toborzóiroda hadisírgondozó részlege, a nyíregyházi székhelyű területvédelmi ezred tartalékosai és iskolai közösségi szolgálatot teljesítő fiatalok segítették.

Apagy és térsége az alföldi páncéloscsata jelentős színtere volt 1944 októberében, Nyíregyházát véres harcokban foglalták vissza a német–magyar csapatok a szovjetektől.

A település köztemetőjében 2020-ban történt az első felmérés, elsősorban egy 1948-ban készült jegyzői jelentés alapján, amiben név szerint szerepelnek a parcellákban nyugvó katonák. A feltárás legfontosabb célja az azonosításuk volt, valamint az, hogy méltó nyughelyre, a budapesti Fiumei úti sírkert 52-es parcellájába kerüljenek.

A temetőben két sorban összesen huszonhat, a görögkatolikus templomkertben pedig egy további katona maradványait találták meg, így a feljegyzés hitelesnek bizonyult. A sírokból előkerült hét 36M Vécsey kézigránát, találtak gyalogsági lőszereket is, ezeket az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred szakemberei megsemmisítésre elszállították. A katonáknál jellemzően ceruzát és fésűt találtak, az egyik sírból egy 1907/31M Schwarzlose géppuska részei is előkerültek.

A huszonhét exhumált honvéd közül hét ismeretlen. Kertész József őrnagy, a nyíregyházi toborzóiroda vezetője a katonák azonosításához a lakosság segítségét kérte. Az antropológiai vizsgálatok és a katonák azonosítása után megkezdik a leszármazottak felkutatását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!