24.hu: 889 millió forintot kapott a turisztikai alapítvány 40 ezer olyan társasjátékra, amik végül nem is szálláshelyekre kerültek

2023. szeptember 4. – 06:45

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) 889 millió forintnyi támogatást kapott a Magyar Turisztikai Ügynökség alá tartozó Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-től azért, hogy 40 ezer turisztikai társasjátékot osszanak szét szálláshelyek között, írja a 24.hu. A játékot gyártó kft. termékfejlesztőjének válaszaiból kiderült, hogy ennél lényegesen kevesebb pénzért gyártották le a játékokat, amik végül nem is szálláshelyekre kerültek, hanem oktatási intézményekhez és családokhoz. Az alapítvány nyáron megjelent 2022-es beszámolója alapján 8831 társasjátékot osztottak ki, miközben negyvenezer darabot gyártatott le az MTSZA.

A 24.hu megkereste az alapítványt az ügyben, akik azt írták: a Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. támogatásának köszönhetően összesen 40 ezer turisztikai társasjáték készült, amelyeket gyermekek, családok, valamint oktatási intézmények kapnak/kaptak meg térítésmentesen.

Kellermayer Sándor, a játékot gyártó Promitor Kft. termékfejlesztője a 24.hu-nak elmondta, cégük nem volt kapcsolatban a Magyar Turisztikai Szövetséggel, a társasjáték fejlesztője, a Gladiator Games Kft. kereste meg őket. Ő azt mondta, hogy

összesen 20-20 ezer társasjátékot gyártottak le, de ezekért nagyságrendileg 110 millió forintot számláztak ki.

„Érdeklődtünk, hova helyeznének el 40 ezer játékot a magyar piacon. Az volt a válasz, hogy egy-egy darabot kap minden magyarországi szálláshely. Így a játéknak igazából nem volt eladási ára, alapvetően ajándék, promóció volt” – mondta a termékfejlesztő a lapnak.

Ezek alapján tehát a társasjátékokat nem szálláshelyek kapták, ahogy azt eredetileg tervezték. És az is kérdés, hogy hova lett a támogatásból fennmaradó több mint 770 millió forint, ha ennél lényegesen kevesebbet számlázott ki a terméket gyártó cég.

A Magyar Turisztikai Szövetség beszámolója szerint az alapítvány 1 milliárd 171 millió forint veszteséggel zárta a tavalyi évet. A veszteség annak ellenére keletkezett, hogy a bevételek közel félmilliárd forinttal, 12,5 milliárdra nőttek az előző évhez képest, és 11,7 milliárd forint támogatást is kapott a cég. Az „anyagjellegű ráfordítások” 1,4 milliárddal bővültek 2022-ben az előző évi számokhoz képest, az egyéb ráfordítások pedig 1,6 milliárddal. Ezen belül éppen 889 millió forintnyi értékvesztést tüntettek fel a beszámolóban, ami megegyezik a társasjátékra kapott támogatás összegével.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!