Kicsit több turista kicsit kevesebbet üdült júliusban, mint tavaly nyár közepén

2023. szeptember 4. – 09:06

Kicsit több turista kicsit kevesebbet üdült júliusban, mint tavaly nyár közepén
Vízibiciklik a Balaton-parton, a zamárdi szabadstrandon – Fotó: Jászai Csaba / Bizományos / MTVA

Másolás

Vágólapra másolva

Júliusban 2,2 millió vendég 6,4 millió vendégéjszakát töltött magyar turisztikai szálláshelyeken – írja közleményében a Központi Statisztikai Hivatal. A vendégek száma 4,3 százalékkal magasabb volt, mint 2022 júliusában, viszont a vendégéjszakáké 1 százalékkal alacsonyabb.

Ez azonban leginkább a külföldiek érdeme: a belföldi vendégek száma 3,6, a vendégéjszakáké 8,4 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A külföldiek vendégéjszakáinak száma viszont 13 százalékkal emelkedett, és 19 százalékkal többen szálltak meg a magyarországi szálláshelyeken.

„2023. január–júliusban a belföldi vendégek 8,1 százalékkal kevesebb, a külföldiek 13 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken, mint az előző év azonos időszakában” – áll a közleményben.

A vendégéjszakák 62 százalékát kereskedelmi szálláshelyeken (például szállodákban) töltötték, ez 2,3 százalékos visszaesést jelent. A magán- és egyéb szálláshelyeken 1,2 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el, mint 2022 azonos időszakában.

A belföldi vendégeknek csak 4,8 százaléka választotta Budapestet, a legnépszerűbbek a Balaton és a Mátra-Bükk régiók voltak. A külföldiek viszont inkább Budapestre voltak kíváncsiak (45 százalék), a Balaton részesedése a vendégéjszakákból 24 százalék volt.

  • A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 75 milliárd forint volt, ez folyó áron 15 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.
  • Széchenyi-pihenőkártyával folyó áron 8,9 százalékkal kevesebbet, 5,6 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!