Gazdasági csalás miatt emeltek vádat Pécsvárad polgármestere ellen

2023. szeptember 4. – 10:43

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás miatt emeltek vádat Pécsvárad polgármestere ellen, amiért az önkormányzat által elnyert pályázati összegből fiktív számlákkal saját magának szerzett meg egy részt – közölte a Baranya Vármegyei Főügyészség, írja az MTI. A csalás irányítója Zádori János, Pécsvárad 2014 óta hivatalban lévő független polgármestere volt – erősítette meg az információt Kutas Tamás főügyészségi szóvivő.

A vádirat szerint a polgármester uszoda- és épületenergetikai fejlesztés érdekében nyújtott be pályázatot 2015-ben, ezzel a pécsváradi önkormányzat összesen 302 millió forintot nyert el. A polgármester még az összeg átutalása előtt elhatározta, hogy a támogatás egy részét saját magának szerzi meg, miközben „gazdasági tevékenységet” színlel.

A városvezető a kivitelezésre felkért társasággal megállapodott, hogy a kivitelezési szerződés teljesítésekor úgy csinálnak, mintha bevonnák a polgármester és felesége érdekeltségi körébe tartozó gazdasági társaságot, hogy látszólag leigazolják a polgármesternek fizetendő pénz jogszerűségét. A megállapodásnak megfelelően az önkormányzattal szerződő cég további alvállalkozói szerződést kötöttek a polgármester és felesége érdekeltségébe tartozó társasággal.

A városvezetőhöz köthető cég valótlan teljesítésigazolást állított ki, így összesen 28 millió forinthoz jutott.

A vádhatóság a polgármestert, a feleségét és az alvállalkozó cég két vezetőjét jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás bűntettével vádolja.
Kutas Tamás szóvivő az MTI-nek azt mondta: Zádori János ellen két további bírósági eljárás van folyamatban költségvetési csalások miatt, az egyik ügy vádirata szerint a városvezető és tizennégy társa összesen 2,5 milliárd forintnyi uniós és hazai támogatást szerzett meg jogosulatlanul.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!