Gulyás Gergely EU-s szuperállam kialakulását vizionálja maga előtt

2023. szeptember 2. – 17:39

Másolás

Vágólapra másolva

Gulyás Gergely szombaton arról beszélt a Joghallgatók Önképző Szervezetének nyári egyetemén, hogy szuperállam kialakításának kísérlete sejlik fel az Európai Unióban, „amely minél kisebb hatalmat adna a demokratikusan megválasztott nemzeti kormányoknak és sokkal többet a brüsszeli intézményeknek”.

Gulyás egyetemisták kérdésére fejtegette elméleteit, többek között arról, hogy

  • az EU-ban „uniformizálási kísérlet zajlik például migrációs, gender, családpolitikai vagy háborús ügyekben”;
  • van, ami nagyszerű szerinte az unióban, de „elindult egy rossz mechanizmus”, amelyben tízből kilencszer „Magyarország és Európa kárára” döntenek;
  • eddig azért nem ratifikálták Svédországot, mert a svédek az elmúlt években „méltatlan és alaptalan vádakkal illették hazánkat”.

A miniszter a háborúról is elmélkedett, szerinte „nincs reális esély arra, hogy Ukrajna az [oroszok által] elfoglalt területeket visszaszerezze”. Ugyanakkor Gulyás szerint

„az is tisztán látszik, hogy Oroszország nem jelent fenyegetést Közép-Európára, hiszen az elmúlt másfél évben az oroszok nem értek el gyors és átütő eredményeket”

Gulyás végül azt is fejtegette, hogy Amerika nélkül „nem lesz béketárgyalás Ukrajna és Oroszország között”. És hogy mi kell a békéhez? Gulyás szerint ez sem az agresszoron múlik, hanem a „nyugati világon”, amelynek biztosítékot „kell adnia Oroszországgal szemben” és nem „NATO-tagságot az ukránoknak”.

2023. 09. 04. 12:51:

Az MTI hétfőn javítást adott ki, eszerint Gulyás nem azt mondta, hogy a nyugati világnak biztosítékot kell adni Oroszország felé, hanem azt, hogy biztosítékot kell adnia Oroszországgal szemben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!