Újabb nyomozás indul Schadl György ellen, mert beleszólhatott a végrehajtók ellenőrzésébe és fegyelmi ügyeibe

2023. augusztus 31. – 18:27

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatali visszaélés bűntette miatt újabb nyomozást indított az ügyészség Schadl György, a végrehajtói kar volt elnöke ellen – tudta meg a Hvg.

A lap szerint Schadl a végrehajtói kar elnökeként befolyásolni igyekezett a végrehajtók ellenőrzését, a fegyelmi ügyekbe jogszerűtlenül beavatkozhatott. Erről egy bennfentes tett feljelentést, aki maga is a végrehajtók ellenőrzési és fegyelmi irodájának munkatársa volt korábban. Állítása szerint

Schadl utasításként értelmezhető kéréseket, igényeket fogalmazott meg a tőle elvileg függetlenül eljáró fegyelmi tanácsoknak.

A végrehajtók ellenőrzését végző Ellenőrzési és Fegyelmi Iroda ugyan a végrehajtói kar elnökségétől független szerv, de Schadl az iroda vezetőjén, Takács Katalinon keresztül így is befolyásolhatta a hivatal tevékenységeit – áll a feljelentésben. „Több fegyelmi eljárást is átbeszéltek a Kar vezetői, azon belül is leginkább dr. Schadl György az adott fegyelmi tanáccsal, míg a Hivatal vezetője, dr. Takács Katalin lényegében jegyzetelt”.

A Hvg birtokába került, ismeretlen tettes elleni feljelentés szerint a hivatali visszaélés gyanúját több, a bíróságon lévő Völner-Schadl ügyben tett vallomás és konkrét példa is alátámasztja. A dokumentumokban említik egy olyan MBVK vezetésével szemben álló végrehajtó esetét, akit jogszerűtlenül ellenőriztek, valószínűleg azért, hogy ellehetetlenítsék.

Ebben az ügyben nem csak Schadl érintett, hanem a Schadl-Völner-ügyhöz hasonlóan a felesége is. A feljelentés szerint a Bírósági Végrehajtói Fegyelmi Bíróság 2021. január 1-től eljáró 27 tanácsából 9-ben a tanács tagja volt Schadl felesége. Az egyik vallomás szerint

Schadl felesége elhívta kávézni az eljáró tanácsban ülő végrehajtót, és „közölte, hogy Gyuri azt akarja, hogy vagy 20, vagy 40 millió forintos pénzbüntetést és hivatalvesztést szabjunk ki.”

Az ügyészség megerősítette, hogy nyomozás folyik az ügyben, de bővebb tájékoztatást nem adtak.

A Hvg kereste az ügyben Takács Katalint, az Ellenőrzési és Fegyelmi Iroda vezetőjét, ám ő a megkeresésekre nem válaszolt. A lap Schadl ügyvédjét is kereste, ám elmondása szerint addig nem tud válaszolni a kérdésekre, amíg a jövő hét folyamán nem találkozik védencével.

A Telex a kezdetektől követi az úgynevezett Schadl–Völner-ügyet, a témában írt összes cikkünket ide kattintva találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!