Lemondott a szegedi Fidesz elnöke

2023. augusztus 31. – 13:30

Lemondott a szegedi Fidesz elnöke
Fotó: Bartók Csaba / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott a Fidesz Csongrád-Csanád vármegyei 1-es országgyűlési választókerületi elnöki posztjáról Bartók Csaba, ezt Orbán Viktor miniszterelnök is elfogadta, írja közleményében a szegedi Fidesz. A poszt betöltéséről a szövetség elnöke a későbbiekben dönt.

Azt is írják, hogy Bartók egy másik posztjától is búcsúzik: a Fidesz szegedi alapszervezetének elnöki posztjáról is lemond, utódjáról a Fidesz szegedi alapszervezete soron következő tisztújító közgyűlésén határoz.

Bartók Csaba országos politikai pályafutása még 2018-ban kezdődött, ekkor lett először a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselőjelöltje Csongrád megye 1-es országgyűlési egyéni választókerületében. 2022-ben újrázott, de mint négy évvel korábban, ekkor is alulmaradt az MSZP-s Szabó Sándor ellenében.

A szegedi Fidesz elnöki tisztségét 2018 óta töltötte be, de a Modern Városok Program szegedi koordinátoraként is tevékenykedett egykoron, az éppen készülő Pick Arénáról 2021 legelején azt mondta, azt XXII. századi megoldásokkal építik. Jelenleg többek között a Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság alelnöki posztját tölti be szegedi önkormányzati képviselőként.

Választókerületi elnökségéről úgy nyilatkozott 2020-ban a SzegedMának, hogy „az iskolapadban a negyedik sorban ül, előtte ül a régiós-, majd a pártigazgató, és legelöl természetesen az elnök, vagyis Orbán Viktor”. Nemsokkal azután azonban, hogy ezt mondta, kiderült, hogy úgy dicsekedett el a ténnyel, hogy választókerületi elnöknek szavazták meg, hogy a szavazás valójában még meg sem történt, és azon végül nem rá voksoltak a legtöbben. Akkor megkeresésünkre nem szerette volna kommentálni a történteket. Idővel végül megkapta ezt a tisztséget is.

Bartók mindig is élesen kritizálta az önkormányzatot és Botka Lászlót. A polgármesterről 2020 nyarán azt mondta, „Botka László becsukta az ablakokat és behúzta a sötétítőt is, hogy ne lehessen látni a külvilágot. Ő meséli el a szegedieknek, hogy mi van odakint”.

Mihálffy Béla, a Fidesz megyei 2-es számú kerületi országgyűlési képviselője tavaly ősszel úgy nyilatkozott lapunknak Bartókról, hogy a „múltról nem igazán” beszélne, amely elszólásból már akkor sejteni lehetett, hogy Bartóknak nincs sok hátra a szegedi Fideszben. Mihálffy szerint a helyi Fidesz-elnök két alkalommal is elveszítette a választást egy erős baloldali körzetben. „Hogy kap-e még esélyt, indulhat-e még egy alkalommal, maradhat-e Fidesz-elnök, azt eldönti majd a Fidesz–KDNP elnöksége” – jegyezte meg Mihálffy.

A lemondás hírére kerestük telefonon és levélben is Bartókot, de cikkünk megjelenéséig egyelőre nem reagált, ahogyan az országos Fidesz, vagy Mihálffy Béla sem. A szegedi Fidesz azt írta megkeresésünkre, hogy nincs tudásuk arról, hogy a miniszterelnök hogyan fogadta Bartók lemondását. Hogy ki lesz az utódja mint helyi elnök, a szegedi Fidesz fog határozni következő tisztújító ülésén. Arról pedig, hogy mint vármegyei országgyűlési választókerületi elnök, kit neveznek ki helyére, Orbán Viktor hoz döntést.

Frissítés – 2023. 08. 31. 17:32-kor:

Bartók néhány órával cikkünk után SMS-ben reagált. Arra a kérdésre, hogy miért döntött lemondása mellett, azt írta, „vannak az embernek mérföldkövek az életében, amikor döntenie kell. Most nem a közösséget, hanem a magam szempontjait vettem figyelembe”. A miniszterelnök reakcióját firtató kérdésünkre azt írta, erre leginkább Orbán Viktor maga tudna válaszolni. A mostmár egykori szegedi Fidesz-elnök ezentúl sporttal és vállalkozásaival fog foglalkozni. „Azzal, amiből eddig is megéltem és csináltam.”

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!