Megszűnik a hétvégi gyerek fekvőbeteg-ellátás a békéscsabai kórházban

2023. augusztus 30. – 14:37

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember 1-jétől a békéscsabai kórházban hétvégenként nem lesz gyermekgyógyászati fekvőbeteg-ellátás – írja az MTI a Békés Vármegyei Központi Kórház tájékoztatása alapján.

Az intézmény indoklása szerint az intézkedésre azért van szükség, mert „az ellátás folyamatos biztosításának érdekében a betegutak átmeneti, intézményen belüli átszervezésére kerül sor”.

Frissítés: A kórház szerda délután válaszolt a kérdéseinkre. Azt írták, az intézkedést az indokolja, hogy „néhány kollégánk gyermeket vár, mások pedig a gyermekgyógyászati alapellátásban vállaltak feladatot. Távozásuk a megye ellátásbiztonságát nem érintik. Szeptember elsejével pedig öt pályakezdő kolléga kezdi meg munkáját a Békés Megyei Központi Kórházban”.

A közleményben azt írják, a békéscsabai Réthy Pál Tagkórház gyermekgyógyászati részlegén hétfőtől péntek 16 óráig biztosított lesz a fekvő- és járóbetegek napközbeni és ügyeleti ellátása.

Pénteken a betegeket – amennyiben egészségi állapotuk megengedi – 16 óráig hazabocsátják. Ha a gyerekeknek hétvégén is szükségük van kórházi szakellátásra, akkor áthelyezik őket a gyulai gyermekgyógyászati osztályra. A kezelésüket ott folytatják a teljes gyógyulásig.

A kórház kérdéseinkre azt írta: A Békés Vármegyei Kórház Csecsemő- és Gyermekgyógyászati osztálya egy szervezeti egységként működik a két tagkórházban (Gyula, Békéscsaba településen). A két tagkórház között 15 kilométer a távolság, és négysávos gyorsforgalmi út köti össze az intézményeket.

„A tagkórházakban működő részlegek progresszivitási szintje nem azonos, bizonyos speciális szakmai területek vagy az egyik, vagy a másik tagkórházban működnek. Ennek megfelelően a mindennapi gyakorlat szerint is a súlyosabb állapotú, illetve bizonyos speciális ellátást igénylő kis betegeket átszállítjuk Gyulára. A tagkórházak közötti betegszállítás szintén mindennapi rutin, amelyet a szakma szabályai szerint, a betegek ellátásának érdekében biztosítunk. A koraszülött mentő is 0-24 óráig rendelkezésre áll.”

Az intézkedés várhatóan december 31-ig marad érvényben.

Más szervezeti egységet nem érint az átszervezés. A békéscsabai alapellátási gyermekügyelet ellátási idejét a változás nem érinti. A gyulai kórházban a gyermekgyógyászati ügyeleti járó- és fekvőbeteg-ellátás a hét minden napján, 24 órában biztosított.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!