Önkormányzati tulajdonban marad a Pannonhalmi Főapátság II. kerületi általános iskolájának épülete

2023. augusztus 30. – 11:40

Másolás

Vágólapra másolva

Önkormányzati tulajdonban marad a Pannonhalmi Főapátság Máriaremete-Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskolájának épülete – jelentette be a Facebookon Őrsi Gergely II. kerületi polgármester. A júniusi értékbecslés szerint az iskola ingatlanának értéke 1,6 milliárd forint.

A Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság tavaly adott be igénybejelentést az ingatlan megvásárlására, miután egy törvénymódosítás lehetőséget adott az egyházaknak arra, hogy megvásárolhasson bizonyos önkormányzati ingatlanokat is, amelyek bár nem voltak egyházi tulajdonban, aktuálisan egyházak használták.

A Máriaremete-Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola 1990. augusztus elsején jött létre. 1992 májusában született határozat az Ökumenikus Iskola új épületének megépítéséről, és 1995 szeptemberében adták át a jelenlegi, 16 tantermes iskolát. A Pannonhalmi Főapátság Ökumenikus Általános Iskola 2020. szeptember 1-jén került a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátsága fenntartásába.

A II. került képviselő-testülete június 27-én határozott úgy, hogy megpróbálnak megállapodni a Főapátsággal az ingatlantulajdon átadása nélkül. Őrsi július 24-én kereste fel levélben Hortobágyi Tamás Cirill főapátot egy olyan lehetséges jogi megoldással, amely „megfelelő jogosultságokat biztosít a Főapátság számára úgy, hogy nem sérül az önkormányzati autonómia”.

Augusztus végén személyesen is egyeztetettek, a polgármester szerint

„teljesen világos volt, hogy mindkét fél az iskola érdekeit tartja szem előtt, és nincs valós konfliktus vagy érdekellentét az egyház és az önkormányzat között”.

Őrsi hangsúlyozta, hogy a főapátság és az önkormányzat célja is az, hogy az ingatlan továbbra is köznevelési intézménynek adjon otthont, és a gyerekek a lehető legjobb környezetben tanulhassanak. A megbeszélés után Hortobágyi Tamás Cirill főapát levélben is megerősítette, hogy visszavonja az ingatlan tulajdonjogának megszerzésére irányuló bejelentését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!