2018 helyett csak most lett kész az államkincstár többmilliárdos informatikai fejlesztése

2023. augusztus 28. – 07:19

Másolás

Vágólapra másolva

Ötéves csúszással lezárták a Magyar Államkincstár (MÁK) 15 milliárdos informatikai projektjét, de a nyugdíjrendszerhez újabb milliárdos tendereket kell kiírni – írja a Népszava. A lap szerint az új, ügyfélbarát családtámogatási és nyugdíjbiztosítási informatikai rendszernek eredetileg 2018-ra kellett volna elkészülnie, de most is csak úgy tudták befejezni a fejlesztést, hogy a nyugdíj-igazgatóság rendszereihez még mindenképp hozzá kell majd nyúlni. Már ki is írtak egy 3,7 milliárdos tendert, aminek célja az államkincstár több, nyugdíjellátáshoz kapcsolódó informatikai rendszerének továbbfejlesztése.

A Népszava szerint a nyugdíjrendszerek zömének fejlesztési és üzemeltetési feladataira még 2004-ben kötöttek keretszerződést a New Age Software (NAS) Kft.-vel, és ezt a szerződést azóta már olyan sokszor módosították, hogy nehezen követhető, mi is ma a cég dolga, miért számlázik. A cég 2020-ban össze is zördült a kincstárral, kérték a szerződéses árak felülvizsgálatát, és nehezményezték, hogy a MÁK befagyasztotta a feléjük teljesítendő kifizetéseket az új informatikai rendszer bevezetéséig.

Szintén vitás pont a cég és a MÁK között, hogy bár a vállalkozói keretszerződésben „a tevékenység során létrejövő szellemi alkotások tulajdonjoga a megrendelőt (vagyis az államkincstárat) illeti meg”, és a MÁK 2015 óta használja és a könyveiben sajátjaként szerepelteti ezeket a rendszereket, a fejlesztésre és üzemeltetési támogatásra viszont kizárólagos jogosultságot szerzett a NAS Kft. Az Állami Számvevőszék 2019-ben fel is hívta erre a kiszolgáltatott helyzetre a MÁK figyelmét. A MÁK még akkor benyújtotta a kiszolgáltatottságot orvosló fejlesztési igényét a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsnak (NHIT), a tanács azonban nem javasolta azok végrehajtását.

Mindezt úgy, hogy a Népszava szerint Vágújhelyi Ferenc, az NHIT és a NAV elnöke mostohatestvére a MÁK jelenlegi rendszerét üzemeltető NAS Kft. egyik cégvezetőjének és tulajdonosának, Lévai Tibornak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!