Jött a hidegfront, vele a villámlás és a jégeső a Balaton körül

2023. augusztus 28. – 22:31

Másolás

Vágólapra másolva

Megérkezett a hidegfront: mint az Országos Meteorológiai Szolgálat korábban írta, az esti órákra a Dunántúlon, majd késő estére a középső országrészen, hajnaltól pedig az északkeleti megyéket leszámítva máshol is több hullámban alakulnak ki zivatarok, viharos széllökések, jégeső, intenzív csapadék. Északkeletre csak kedd délutánra ígértek zivatarokat, így lehetett az, hogy a nap folyamán az ország egyik részére megérkezett a hidegebb légtömeg, a keleti részen viszont továbbra is 35-37 fok volt.

Az előrejelzés a Dunántúlon, kiemelten annak nyugati, északnyugati részén heves zivatarok kialakulásához is alkalmas légköri feltételeket jósolt. Akár erősen viharos, károkozó (90 km/h-t meghaladó) szélrohamokat, illetve akár 3-5 cm-t elérő, néhol esetleg ezt meghaladó átmérőjű jeget.

Olvasónk, Tibor Tapolcáról jégesőről küldött felvételt:

Balatonfenyvesről pedig kollégánk mutatta meg, ahogy a Balaton vize felett látszanak a hatalmas villámok:

Az MTI késő este arról számolt be a katasztrófavédelem értesítése alapján, hogy több megyében is munkát adott a viharos időjárás a tűzoltóknak. Elsősorban útra, épületekre dőlt fák, letört ágak eltávolításához kérnek segítséget a tűzoltóktól. Az ország több területét érinti a vihar, az intenzív csapadék és az erős szél fákat döntött ki, ágakat szakított közutakra, járdákra, kerítésekre és vezetékekre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!