Akár 40 fokos hőség is lehet, de délután jön a szezonzáró lehűlés

2023. augusztus 28. – 09:13

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn napközben túlnyomóan derült, napos, száraz időre számíthatunk, legfeljebb kevés fátyolfelhő jelenhet meg az égen az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint.

A csúcshőmérséklet 32–40 fok között alakul.

A magas középhőmérséklet miatt vannak olyan vármegyék, ahová már a harmadfokú figyelmeztetést is kiadták: Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád-Csanád területén a napi középhőmérséklet 29 fok felett alakulhat.

Késő délutántól, estétől azonban a Dunántúlon, majd a késő esti óráktól a középső országrészben is erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és feltámad a déli szél (60–90 km/óra).

Záporok, zivatarok, esetleg felhőszakadások is kialakulhatnak. Néhol pedig heves zivatar sem kizárt nagy méretű jéggel, szélrohamokkal.

Elsősorban a nyugati megyékben az egymást követő zivatarcellákból esély mutatkozik akár 30-40 mm-t meghaladó csapadékmennyiségre is egyes helyeken. Éppen ezért az OMSZ zivatar miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki az ország középső részére, felhőszakadás miatt pedig három északnyugati vármegyére.

Kedden még több helyen várható eső, zápor, zivatar. A déli szél helyenként megerősödik, zivatarban viharossá fokozódhat. A csúcshőmérséklet 24–37 fok között alakul, a tartósabban csapadékos tájakon lesz a hűvösebb, és a Tiszántúlon mérhetik a magasabb értékeket.

Szerdára az egész országban mérséklődik a hőség, délutánra 22–31 fok várható. Több helyen még előfordulhat záporeső, zivatar, és az északnyugati, nyugati szelet élénk, helyenként erős, zivatarban viharos lökések kísérhetik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!