Külügy: Egy madár ütközött az Airbus teherszállítóval augusztus 20-án

2023. augusztus 27. – 09:59

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztus 20-a óta nem szállt fel az Airbus A330, a kormányzati teherszállító gép: a nemzeti ünnepen a légiparádé részeként ez szállt át alacsonyan a Duna felett, írja a HVG.

A gép egy órás utat tett meg, leszállás után derült ki, hogy komoly kár érte az egyik hajtóművet. A Külgazdasági és Külügyminisztérium a gép tulajdonosaként a lap megkeresésére elmondta, hogy az Airbus A330-as repülőgép madárral ütközött, ez volt a sérülés oka is.

A HVG-hez olyan információk jutottak el, hogy akár milliárdos nagyságrendű sérülésről is lehet szó a gép esetében, ezért megkérdezték erről is a külügyet, ők azonban nem közöltek a javítás költségéről részleteket, csak azt, hogy a sérüléseket szakemberek bevonásával végzik. Hozzátették, a tervek szerint jövő hétre már újra repülhet a gép.

Az Airbust közel 17 milliárd forintért vásárolta 2020-ban a kormány, amíg a gép vesztegel, addig átmenetileg nem szállít, így pénzt sem termel. Az állami Airbus általában hetente többször repül Kínába és Kazahsztánba. 20-án is Kínába ment volna, ezt végül törölték.

A HVG úgy tudja, az ellenőrzés során vették észre, hogy a madárütközésen kívül az egyik hajtómű elején található lapátsor egyik lapátja is megsérült. A külügy válaszában csak annyit mondott, „a landolást követően az ilyenkor kötelező teljes körű átvizsgálás megtörtént, melynek során a hajtóműben találtak sérüléseket a szakemberek, ezért a repülőgép jelenleg javítás alatt áll.” A lap szakértői szerint hasonló sérüléshez egy madárnál kisebb és keményebb tárgy kell, a leszállás utáni sérülésre pedig utalhat az is, hogy a levegőben nem jeleztek a pilóták semmi rendelleneset.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!