Itthon nem megengedett az erkélynapelemek használata, mégis árusítja ezek fő kellékét az Alza

2023. augusztus 27. – 19:58

Másolás

Vágólapra másolva


Itthon is árulja Alza az erkélynapelemek fő kellékét, az úgynevezett mikroinvertert, amik bár 600 vagy 800 watt teljesítményig az unióban mindenhol használhatók, Magyarországon azonban nem megengedett, írja a G7.

Az erkélynapelemek úgy működnek, hogy a mikroinverterhez csatlakoztatni lehet az erkélyre kitett napelemtáblákat, majd a szerkezet a napközben termelődő áramot átalakítja és szükség szerint elosztja: vagy az áramfogyasztásba segít be, de ha erre nincs szükség, akkor a termelődő áramot elraktározza egy kisebb akkumulátorban.

Ez a kis teljesítményű napelemes rendszer képes lehet arra, hogy kis mértékben csökkentse a villanyszámlát, illetve közvetlenül a lakásban lévő konnektorhoz is lehet csatlakoztatni. És itt van a probléma, ugyanis a magyar áramszolgáltatók általános szerződési feltételei

(ászf) ugyanis nem engedik meg, hogy a fogyasztó áramot tápláljon be a konnektoron keresztül a lakás vezetékeibe. Ha valaki mégis ezzel próbálkozik, az azzal is járhat, hogy a használót az áramszolgáltató teljes egészében lekapcsolhatja a közműhálózatról.

Ám ez mégsem állította meg Magyarország második legnagyobb netes kereskedőjét, hogy az ehhez megfelelő eszközt árusítása.

A G7 szerint a helyzet meglehetősen bonyolult, és nem egyértelmű, hogy ki vonható felelősségre, kit szankcionálhatnak abban az esetben, ha valaki használja is a megvásárolt mikroinvertert. A kereskedőt, akinek tisztában kellene lennie azzal, hogy olyan terméket árul, amit hazánkban nem megengedett? A fogyasztót, akinek tudnia kellene, hogy megsérti az ászf szabályait? Vagy esetleg a szolgáltatót, mert az ászf-ban nincs alaposan alátámasztva, hogy miért is van szükség erre a megkötésre?

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!