Módosítanák az útdíjszabályokat, több lehet a fizetős útszakasz

2023. augusztus 26. – 15:17

Másolás

Vágólapra másolva

Több útszakasz lesz fizetős, a buszok megússzák az e-matrica vásárlását, a teherautóknak pedig megváltoztatják az útdíj mértékét – vette észre a Hvg.hu a várható változtatásokról szóló tervezetet.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium a friss tervezet alapján átírná az útdíjak szabályait. Lázár János minisztériumának számításai szerint ebből több mint 150 milliárd többletbevételre számítanak. A tervezetet most társadalmi egyeztetésre bocsátották, szeptember 1-ig lehet véleményezni. A legtöbbeket érintő változás, hogy bővülne a díjköteles útszakaszok listája:

  • az M0-s autóút M1 és M5, valamint M4 és M3 közötti szakasza, ezzel a teljes út díjköteles lesz,
  • az M6-os Bátaszék és az M6-M60 csomópont között (habár ez a szakasz mind olvasónk jelzése, mind a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató alapján sem tartozott az ingyenes szakaszok közé),
  • az M30-as Miskolc észak és Miskolc dél közötti szakasza (eddig ez volt az egyetlen díjmentes)
  • az M44-es a Lakitelek/Tiszakécske csomóponttól Békéscsabáig,
  • az M4-es Jászberénytől Abony-északig és Abony-kelettől Szolnok-nyugatig,
  • és az M76-os Balatonszentgyörgytől Keszthely-Fenékpusztáig.

A 3,5 tonna feletti teherautóknál a legfontosabb változás az lenne, hogy bevezetnék az úgynevezett külsőköltség-díjat. Ezt a levegő- és a zajszennyezésre, valamint a szén-dioxid-kibocsátásra hivatkozva kell fizetni. A külső költséget az alapján határozzák meg, hogy milyen környezetvédelmi besorolású, illetve hány tengelyes a jármű, valamint hogy települések közötti vagy külvárosi úton halad-e. A változások az autóbuszokat is érintenék:

a buszok átkerülnek az útdíjköteles gépjárművek közé, így használatarányosan kell majd útdíjat fizetniük (nemcsak a gyorsforgalmi, hanem a főutakon is), mint a tehergépjárműveknek.

Tehát az autóbuszokra a jövőben nem kell majd e-matricát venni, rájuk a tehergépkocsikra vonatkozó, kilométeralapú e-útdíj szabályai lesznek érvényesek. (Cikkünk korábbi verziójában helytelenül azt írtuk, hogy a buszoknak egyáltalán nem kell fizetniük.)

Ha a most tervezett formában lesz kész törvény a javaslatból, akkor a változások 2024. január 1-jétől lesznek érvényben, kivéve a buszokra vonatkozókat, azok februártól. A teljes tervezet itt érhető el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!