Életmentő tojáshéj: csontpótlót csinált belőle egy magyar kutatónő

2023. augusztus 26. – 08:36

Másolás

Vágólapra másolva

„Az egész falu azzal szórakozott, hogy tojáshéjat gyűjtött nekünk” – mondta Balázsi Katalin kutatónő a Deutsche Welle videójában, aki azzal került a kutatók élvonalába, hogy tojáshéjból csinál csontpótlót, illetve alkalmazza azt.

Balázsi Katalin és férje a tojáshéjat használják fel költséghatékonyan: „Olyan nyomelemeket tartalmaz, mint a magnézium és a stroncium, ami háromszor gyorsabban csontosodik, mint egy vegyi úton előállított csontpótló” – mondta. A kutatók gyakorlatilag a kinyerésre és a visszapótlásra találtak ki technológiát.

„A bírálati bizottság közölte velem, hogy egy fiúnak fogják odaadni az állami ösztöndíjat, mert úgy is hamarosan szülni fogok, és inkább olyannak adják aki be is fejezi. Ez a mondat egy olyan impulzust adott, hogy akkor is megmutatom”

– mesélte egyetemi éveiről. Felfedezésüket Koreában már szabadalmaztatták, Európában éppen kísérleteznek vele, de olyan magyar orvoscsapatot eddig még nem találtak, amelyik együttműködne velük. A videóból kiderül, hogy hogyan lesz a tojáshéjból csontpótló.

Balázsi Katalin szeretné, hogy minél több nő váljon kutatóvá műszaki területen, szerinte már az is segítene, ha a gyerekvállalással töltött éveket a pályázatokon nem tekintenék üres járatnak.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!