71-en lettek rosszul ételfertőzés miatt a BME balatonlellei gólyatáborában

2023. augusztus 25. – 19:49

Másolás

Vágólapra másolva

Ételfertőzés miatt szakadt félbe a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) balatonlellei gólyatábora, ahol többen is rosszul lettek, tudta meg az Rtl. A csatorna úgy értesült, hogy a Marcali Járási Hivatalhoz csütörtökön délelőtt érkezett bejelentés, hogy a lellei üdülőben 71 gólyatáborozó panaszkodott hasi görcsökre és hasmenésre, két személyt kórházba kellett szállítani.

Az RTL az érintettektől azt is megtudta hogy mind ugyanabból a fogásból ettek. Ezután a szakemberek ételmintát, felülettisztasági mintát és székletmintát küldtek el további laborvizsgálatra, valamint azt is megállapították, a konyha üzemeltetője alapvető higiénés szabályokat szegett meg, ezért a konyha működését azonnali hatállyal felfüggesztették.

Az egyetem szombat reggel, a Telexnek is elküldött közleményében azt írta, hogy a tábort nem kellett feloszlatni, csütörtök délelőtt, fél napos pihenő után a tábor programjai folytatódtak. „A tábor az eredetileg tervezett időben, pénteken ért véget, melyet követően a résztvevők rendben hazautaztak” – közölte a BME.

„Két szervező esetében volt szükség ügyeleti ellátásra, őket a mentőszolgálat a siófoki kórházba szállította, de folyadékpótlást követően néhány órán belül ők is elhagyták az intézményt. Az ilyen esetben alkalmazandó eljárásrend szerint, augusztus 24-én a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Somogy Vármegyei Kormányhivatal ételfertőzés gyanújával vizsgálatot végzett a helyszínen, amelynek végeredménye még nem ismert” – olvasható az egyetem közleményében.

A hivatal népegészségügyi és élelmiszerlánc-biztonsági szakemberei azonnal megkezdték az ügy kivizsgálását. Az étkeztetést külső beszállító biztosította, amelyet a hatóságok szintén vizsgálnak, írták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!