Tömeges halpusztulás látszik egy videón, egy egyesület szerint szennyvíz ölte meg az állatokat Őrbottyánnál

2023. augusztus 23. – 19:34

Másolás

Vágólapra másolva

Tömeges halpusztulás látható egy videón, amit a Tavirózsa Egyesület tett közzé Facebook-oldalán, miután állításuk szerint a DMRV Zrt. a Sződrákosi-patakba szennyvizet engedett.

Az ügy előzménye, hogy az egyesület szerint augusztus 16-án egy acél szennyvíz nyomócső kilyukadt, ennek feladata lett volna, hogy továbbítsa a szennyvizet az erre alkalmas telep felé. Mivel ez megrongálódott, így a szennyvizet a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. kénytelen volt a Sződrákosi-patakba engedni. Az Egyesület szerint ennek az lett a következménye, hogy a patakba, és az őrbottyáni Százforrás-tóba sok szennyvíz jutott. A közzétett videókon az látszik, hogy a levideózott víz felszíne tele van halak tetemeivel.

Megkeresésünkre a Tavirózsa Egyesület alelnöke, Tatár Sándor azt írta: a képeket és a videókat egy helyi lakostól kapták, szerinte a felvételek az előző hétvégén készülhettek. Szerintük a DMRV Zrt.-nek abban van felelőssége, hogy tudniuk kellett: az acélcsövek idővel elkorrodálódnak, és ebben az esetben egy 27 éves csőről volt szó, „ezért várható volt, hogy ki fog lyukadni”. Az egyesület szerint az üzemeltetést felügyelő vízügyi hatóságnak is van felelőssége az ügyben, mivel kötelezhette volna a DMRV Zrt-t a régi, nem műanyag csőszakaszok cseréjére. Az alelnök szerint

a Sződrákosi-patak Százforrás-tóhoz vezető körülbelül három kilométeres szakaszán több ezer hal pusztulhatott el, és a kis tóban is több száz hal pusztult el.

Kerestük az ügyben a DMRV Zrt.-t is, hogy megtudjuk, pontosan mi történt, amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket. A cég csütörtökön közleményt adott ki, amelyről itt számoltunk be részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!