Megszűnik a bölcsődei támogatás, amit helyhiány miatt a magánellátásban vehettek igénybe a családok

2023. augusztus 23. – 17:36

Másolás

Vágólapra másolva

Megszűnik az a bölcsődei támogatás, amit olyan családok vehettek igénybe, akik helyhiány miatt nem tudták a gyereküket állami bölcsődébe íratni, így csak magán bölcsődei szolgáltatást tudtak igénybe venni, írja a Pénzcentrum. A bölcsődei támogatási kérelmet legkésőbb 2023. március 31-ig volt lehetőség benyújtani. A kifizetési igénylést pedig legkésőbb 2023. június 30-ig lehetett beadni, ezután már nincs lehetőség további kifizetést igényelni.

2019. július 31-től nyílt meg a pályázat, amelynek keretében havi akár 40 ezer forintos támogatást is igényelhettek azok a kisgyerekes édesanyák, akik visszatérnének a munkaerőpiacra, és ezalatt gyermeküket nem önkormányzati fenntartású intézményben helyeznék el. A támogatás csak akkor járt, ha a szülő állami bölcsődébe nem tudja beíratni a gyermekét. Voltak olyan kistelepülések, ahol ez automatikus volt, hiszen nem volt elég bölcsődei férőhely a térségben. Eddig évről évre meghosszabbította a kormány a pályázatot.

A 2019. februárban meghirdetett Családvédelmi Akcióterv azt tűzte ki célul, hogy 2022-ig 70 ezerre emelkedjen a bölcsődei férőhelyek száma. A Pénzcentrum cikke szerint ebből 2022-ben 55 370-et sikerült megteremteni. Ez több, mint ahány jelentkező volt, ugyanis abban az évben 50 720 gyereket akartak bölcsődébe adni. Viszont éppen azokon a településeken nincsenek üres helyek, ahol nagy szükség lenne rá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!