Fullasztó hőséggel fordul rá az utószezonra a nyár, narancs riasztást rendeltek el

2023. augusztus 21. – 13:10

Másolás

Vágólapra másolva

A hét elején folytatódik a tikkasztó hőség, az Időkép szerint még a szél sem áll a kánikula útjába, csak a Tiszántúlon támadhat fel átmenetileg. Az Időkép szerint hétfőn száraz, meleg, napos idő várható, kedden a délutáni gomolyfelhőkből északkeleten és néhol északnyugaton alakulhatnak ki rövid frissítő záporok, de általában mindenhol marad a 30–36 fokos, fülledt nyári idő.

Mivel a napi középhőmérséklet a következő napokban általában 25–26, az Alföldön, városi környezetben, több helyen is 27–28 Celsius-fok körül alakul, az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre és keddre másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest vármegyék területére, ezeken a helyeken a napi középhőmérséklet várhatóan 27 Celsius-fok felett alakul.

Az OMSZ előrejelzése alapján az országos tisztifőorvos hétfőn 14:00 órától csütörtökig másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint az elhúzódó hőség kiemelten veszélyes az idősekre, a gyerekekre és a fizikai munkát végzőkre. Azt írják, hogy kánikula idején – kiemelten 11 és 17 óra között – tartózkodjunk hűvös helyen, kerüljük a szervezetünket terhelő fizikai munkát; zuhanyozzunk naponta többször langyos vízzel.

Ne hagyjunk gyermeket, háziállatot tűző napon álló gépjárműben, mivel az akár pár perc alatt is 50–60 °C-ra melegedhet fel. Ha bárki napon álló autóban gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot

– olvasható a közleményben.

Az előrejelzés szerint szerdától elszórtan számíthatunk záporokra, zivatarokra, csütörtökön kevés frissítő zápor is előfordulhat, az északi tájakon egy-két fokot mérséklődik a kánikula, 28–35 fokos maximum várható. Mindenhol erős UV-sugárzással kell számolni, naptej nélkül nem érdemes kilépni az utcára, ebben a cikkben részletesen is leírtuk, hogy miért.

Bár az augusztus eleji viharok több fokkal lehűtötték a hazai tavak vizeit, a Balaton visszamelegedett, a legtöbb helyen 25, Gyenesdiásnál 27 fokos, ahogyan a Fertő tó, a Lupa-tó és a Velencei-tó is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!