A börtönben tervelték ki az embercsempészek, hogy szabadulásuk után migránsokat szállítanak Ausztriába

2023. augusztus 17. – 08:41

Másolás

Vágólapra másolva

Miután egy embercsempészésért elítélt magyar és egy iraki férfi megismerkedett egymással a börtönben, szabadulásuk után együtt építettek ki egy 14 fős bűnszervezetet, ami migránsokat szállított nyugatra. Egy hónap alatt több mint 13 millió forintot kerestek az illegális üzlettel. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) most fejezte be a nyomozást az ügyben, írja a Police.hu.

A két férfi éppen szabadságvesztését töltötte, mikor 2018-ban kitervelték: szabadulásuk után már közösen, egy hálózatot felépítve folytatják illegális migránsok Ausztriába szállítását. J. Mihály magyar állampolgár és Mozore Hoshink iraki állampolgár szabadulásuk után Szerbiában találkoztak 2021 tavaszán. Ekkor megállapodtak abban, hogy harmadik országbelieknek fognak segíteni nyugatra jutni jó pénzért cserébe. Eltervezték azt is, hogy pontosan milyen útvonalon fogják szállítani a menekülteket, és milyen módszerrel. Még egy férfinak szóltak a tervükről, ő szervezte be a sofőröket.

A 16 fős bűnszervezet vezetője Mozore Hoshink volt. A beszerzett bizonyítékok szerint ő külföldről irányította a hálózatot, míg Magyarországon J. Mihály volt a főnök.

A harmadik országbeli emberektől a szállításért cserébe fejenként 500 eurót vettek át Budapesten. Ebből a sofőrök alkalmanként 50–100 ezer forint közötti összeget kaptak, a többi a szervezőknél maradt. A KR NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztály által beszerzett bizonyítékok alapján a bűnszervezet 2021 augusztusában legalább 13 alkalommal nyújtott ilyen módon segítséget összesen több mint 150 illegális migránsnak, és ezzel több mint 13 millió forintot szereztek meg.

A hálózat mindössze addig működött, amíg egy-egy szállítmány megbukott, és a sofőröket elfogták a rendőrök. Egyre több elkövetőt fogtak el, majd hallgattak ki gyanúsítottént, míg végül a bűnszervezet fejét, vagyis Mozore Hoshinkot is azonosították. Őt egyelőre nem sikerült elfogni, a férfi jelenleg is szökésben van. Ellene európai és nemzetközi elfogatóparancs is érvényben van.

A nyomozást a múlt héten fejezték be, és az iratokat a hét elején küldték meg vádemelési javaslattal a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészségnek. Mivel Mozore Hoshinkot távol lévő terheltnek nyilvánították, körözése mellett is elítélhető.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!