Amikor pedofilozzák a jogvédőt – mi is volt ez a Kőszeg Ferenc-interjú?

2023. augusztus 17. – 15:19

Amikor pedofilozzák a jogvédőt – mi is volt ez a Kőszeg Ferenc-interjú?
Gulyás Márton és Kőszeg Ferenc a Partizán adásában – Forrás: Partizán

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét beindult a pedofilozás a kormánymédiában, miután a hétfőn megjelent Partizán-interjúban Kőszeg Ferenc félreérthető és meredek kijelentéseket tett a témában. Az egykori jogvédő és liberális politikustól az általa alapított Magyar Helsinki bizottság is elhatárolódott, amire Kőszeg Fidesz-szellemiséget kezdett emlegetni. De mi is történt pontosan az interjúban és azóta?

A Partizánban Gulyás Márton készített egy 7 órás interjút Kőszeggel, aminek a vágott verziója is majdnem két óra. Itt Gulyás a beszélgetés vége felé kérdez rá Kőszeg egy 2009-es cikkére, amiben azt írta:

„Az Amerikából világszerte szétterjedt új prüdéria, miután a homoszexualitást már nem illik üldöznie, pedofíliát hörögve vesz üldözőbe minden erotikával átszőtt érzelmi kapcsolatot felnőtt és gyerek között.”

Gulyás nem idézte, de a cikk következő két mondata amúgy ez:

„Nem vitás persze, a szexuális erőszak legaljasabb formája a gyerekekkel szembeni erőszak. És erőszaknak minősül mindenfajta visszaélés a gyerek kiszolgáltatottságával, védekezésre képtelen helyzetével.”

A Partizán-beszélgetésben tehát a fenti, kontextusból kiragadott idézet után körülbelül fél órán keresztül a felnőttek és fiatalok/gyerekek közötti érzelmi viszony, erotikus érzelmek, szexuális kapcsolat, szexuális közeledés és zaklatás témája körül forog. A felsorolás nem volt véletlen, a beszélgetésben ugyanis mindkét szereplő folyamatosan keveri a fogalmakat, többször mintha nem is ugyanarról beszélnének. A káosz oka, hogy:

  • Kőszeg 84 éves, ez pedig egy 7 órás interjú vége, ahol nagyon fáradtnak tűnik. Gulyás ráadásul többször félbeszakítja, így elképzelhető, hogy valamikor nem pontosan úgy fogalmaz, ahogy akart volna. Ez annyira így van, hogy többször ellentmond magának, egyszer elmondja, hogy egyébként lehet, hogy egyáltalán nincs igaza.
  • Gulyás végig keveri a fiatalkorú és a gyerek fogalmát, összemossa azt, amikor egy felnőtt egy 16 évessel létesít szexuális kapcsolatot azzal, amikor egy 12 évessel.

A nyilvános videóban leadott félórás részben így Kőszeg részéről több elég meredek mondat elhangzik, amit valóban lehet úgy értelmezni, hogy a pedofíliát relativizálja. Sőt, úgy is tűnhet, mintha kifejezetten amellett érvelne, hogy a pedofil ügyeket ne tárják fel, azok ellen semmilyen intézményi fellépés ne legyen.

Végig zavaros beszélgetés

Ha nem mondatokat emelünk ki, hanem alaposan végighallgatjuk az egész beszélgetést, akkor Kőszeg mondanivalóját két pontban lehet összeszedni. Szerinte:

  • felnőtt és fiatalkorú (tehát nem 10, hanem mondjuk 16 éves) közötti érzelmi, szexuális közeledés mindig is volt, mindig is lesz, és ha ez nem is helyes, összességében nem kell senkit megbüntetni érte. Akkor sem, ha ez tanár és diák között valósul meg. Kőszeg itt többször leszögezi, hogy nem gyerekekre, hanem szexuálisan érett, mondjuk középiskolás fiatalokra gondol.
  • Ha megtörténik bármilyen közeledés vagy szexuális kapcsolat egy felnőtt és egy kiskorú között, akkor nem kell feltétlen a hatóságokhoz (meg a nyilvánossághoz) fordulni, mert a kiskorúnak nagyobb trauma lehet a rendőrségi kihallgatás, mint maga a megtörtént közeledés/zaklatás/szex. Ennél az esetnél nem mondja ki konkrétan, hogy szexuálisan érett, de 18 év alatti fiatalokra, vagy gyerekekre gondol, de a mondanivalójából az jön le, hogy ezt a tényleges pedofilügyekre is érti.
Forrás: Partizán
Forrás: Partizán

A kormánymédia persze igyekszik összemosni a két témát, és nincs nehéz dolguk, hiszen Kőszeg maga is elég zavarosan beszél, ráadásul Gulyás is összevissza használja az itt nagyon fontos szempontból különböző jelentésű fogalmakat. Ez annyira így van, hogy egyszer még a videóban is kiírják, hogy egy állítás, amit Gulyás a kérdésében megfogalmazott, egyszerűen nem igaz.

Elhatárolódás, Fidesz-tempó

A valóban meredek mondatokat tartalmazó beszélgetés megjelenése után azonnal végigment a média nagy részén, hogy Kőszeg a pedofilokat mosdatja, az általa 1989-ben alapított Magyar Helsinki Bizottság pedig egy közleményben azt írta:

„Kőszeg Ferenc a Partizán 2023. augusztus 14-én megjelent életútinterjújában a pedofíliával kapcsolatos kérdésekre olyan válaszokat adott, amelyek szöges ellentétben állnak a Magyar Helsinki Bizottság értékrendjével, a kiszolgáltatott helyzetben lévők érdekében végzett mindennapi munkánkkal és belső szabályzatainkkal is.”

A nyilatkozat kiadása után Kőszeg lemondott a Helsinki Bizottság alapító elnöki címéről. Később a Népszava megkérdezte Kőszeget, aki a lapnak így pontosította az elhangzottakat:

„Szó sincs arról, hogy megbocsátó lennék az erőszakkal, vagy a hatalmi helyzettel való visszaélésekkel szemben. Sőt: azt mondom, hogy ezek nagyon súlyos bűncselekmények, amelyek szigorú büntetését helyeslem. Az esetek egy részében azonban nagyon komplex viszonyról van szó, mikor is a hatósági beavatkozás és a nyilvánosság az áldozatnak többet árthat, mint amennyit használ.”

Kőszeg 2006-ig vezette a Helsinki Bizottságot, a mostani elhatárolódásukról azt mondta:

„A nyilatkozatot nem tudom másképp látni, mint alázatos és ráadásul fölösleges hajlongásnak a Fidesz-szellemiség előtt.”

Mivel elég bonyolult ügyről van szó, Kőszeg nyilatkozata után megkerestük a Helsinki Bizottságot, hogy fejtsék ki, pontosan melyik mondattal van problémájuk, és mit nem tartanak elfogadhatónak. Megkeresésünkre azt írták: a közleményüket egyelőre nem szeretnék bővebben kifejteni.

Demokratikus ellenzéki volt

Kőszeg Ferenc 1939-ben született Budapesten, 1957-ben röpcédula-terjesztés miatt letartóztatták és két hónapig volt vizsgálati fogságban. Az 1970-es évektől kezdve a demokratikus ellenzék egyik fontos alakja volt, szamizdatokat szerkesztett és terjesztett. 1988-ban az SZDSZ, 1989-ben a Magyar Helsinki Bizottság alapítója, 1990 és 1998 között országgyűlési képviselő.

Solt Ottilia és Kőszeg Ferenc 1988-ban – Fotó: Philipp Tibor / Fortepan
Solt Ottilia és Kőszeg Ferenc 1988-ban – Fotó: Philipp Tibor / Fortepan

Kőszeget a rendszerváltás előtt évtizedekig megfigyelték, ellenzéki tevékenysége miatt rendszeresen összetűzésbe került a hatóságokkal. Jogvédőként és parlamenti képviselőként sokat foglalkozott a rendőrség ügyeivel, rendőri túlkapásokkal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!