Közel duplájára ugrott a sárgarépa ára egy hónap alatt

2023. augusztus 17. – 23:21

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt egy hónapban közel a duplájára ugrott a sárgarépa ára Magyarországon – derült ki az RTL Híradójából.

Már 730 forintba kerül egy kiló répa, ami 89 százalékos drágulás a júliusi árakhoz képest. Minden évben jellemző, hogy április után csökken a répa ára, majd július felé újra nő, de az idei árrobbanás a szokásosnál is nagyobb volt. A sárgarépa lett a legnagyobb ütemben dráguló élelmiszer Magyarországon.

A zöldség azért is drágult meg ennyire, mert egész Európában hiány van belőle. Sokfelé kevesebb répát vetettek idén, de Hollandiában az aszály is megtizedelte a termést. Ha be is érnek a későbbi vetések, a sárgarépa ára csak 15-25 százalékkal csökkenhet – mondta el egy szakértő az RTL-nek.

A többi zöldségnél még ilyen csökkenésre se lehet majd számítani. Pedig a vöröshagyma ára 73 százalékkal, a káposztáé pedig 23 százalékkal ugrott meg a tavalyi évhez képest. Ennek oka az, hogy a hazai gazdálkodók a szükséges termékeket, például a gépeket, vetőmagot, műtrágyát, magas áron kénytelenek beszerezni külföldről.

Idén júliusban 17,1 százalékos inflációt mért a KSH. Bár ez 2,5 százalékkal kisebb érték, mint a pénzromlás júniusi mértéke, a környező országokban, például Romániában, Horvátországban és Szlovéniában már tavasszal 10 százalék alatt volt az infláció.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!