Durva vihar csapott le az országra: autókra dőlt fák, leszakadt vezetékek, elöntött aluljárók és pincék

2023. augusztus 16. – 21:02

Másolás

Vágólapra másolva

Durva vihar csapott le szerda este az ország nagy részére. Az Időkép szerint az ország délkeleti részén van, ahol rövid időn belül 20 milliméter eső esett, máshol jégesőt tapasztaltak. Szerda kora este kelet-délkelet felől elérte Budapestet és térségét egy erősebb zivatarlánc. A főváros több részére is hirtelen 20-25 mm-nyi csapadék érkezett, de de a XI. kerületben 41 mm eső zúdult le. Helyenként a 70 km/h-t is meghaladták a legerősebb széllökések.

Kollégánkat a budapesti Népligetnél érte az eső, videót is készített róla:

A katasztrófavédelem szerint Pest megye több településén jelentettek már be viharkárokat, volt, ahol fa dőlt az útra, máshol ágakat szakított le a vihar. A tűzoltókhoz szerda este 8-ig több mint ötven bejelentés érkezett.

Az intenzív csapadék és az erős szél fákat döntött ki, ágakat szakított közutakra, kerítésekre és vezetékekre. Dunakeszin, a Verseny utcában, az Aranykárász utcában és a Ponty utcában is a kidőlt fák miatt kérték a tűzoltók segítségét. Villám csapott egy nyolc méter magas fába Pécelen, a Pesti úton. Sződligeten, a 2-es főútra dőlt egy nagy méretű fa, amelyet a tűzoltók távolítottak el, írta a Katasztrófavédelem.

Budapesten is sok riasztást kaptak a tűzoltók a hirtelen lezúdult, nagy mennyiségű eső miatt. Több helyen kidőlt fákat távolítanak el, de pincékbe, garázsokba, aluljárókba befolyt víz kiszivattyúzásához is kértek segítséget az egységektől. A IX. kerületben, a Könyves Kálmán körúton kidőlt egy fa és leszakította a villamosvezetéket. Az XII. kerületben, a Győri úton két autót, a XIII. kerületben, a Szabolcs utcában egy közvilágítási oszlopot rongált meg egy nagy fa. Elöntötte a víz a Bajza és a Bulcsú utcát összekötő gyalogos aluljárót is.

A Szabolcs utcai, illetve a Bajza és a Bulcsú utcát összekötő gyalogos aluljáró – Fotó: Olvasónk, HL A Szabolcs utcai, illetve a Bajza és a Bulcsú utcát összekötő gyalogos aluljáró – Fotó: Olvasónk, HL
A Szabolcs utcai, illetve a Bajza és a Bulcsú utcát összekötő gyalogos aluljáró – Fotó: Olvasónk, HL

A XI. kerületi Pajkos utcában mélygarázsba, a Zsurló utcában pedig pincébe befolyt víz miatt kérték a tűzoltók segítségét. A XI. kerületben, az Egér útra is riasztották a tűzoltókat, ahol a nagy mennyiségű esővíz akadályozta a forgalmat.

Az Időkép szerint Nagykőrösön villámárvíz alakult ki, miután rövid idő alatt 43 milliméter csapadék hullott le. A település egyik útszakasza így nézett ki a vihar után:

Fotó: Koi Róbert / Időkép
Fotó: Koi Róbert / Időkép
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!