Háborognak a lakók egy új szeméttároló miatt, a terézvárosi polgármester szerint csak politikai hangulatkeltésről van szó

2023. augusztus 10. – 09:49

Másolás

Vágólapra másolva

Tiltakoznak a Podmaniczky utca lakosai egy új szeméttároló létesítése ellen. Soproni Tamás VI. kerületi polgármester szerint a tároló épp hogy megold egy évek óta fennálló problémát, és csak a politikai riválisa hergeli a lakókat ellene.

Az utcában évek óta gondot okoznak a kihelyezett szeméttárolók melletti szeméthegyek. Egy lakó a Telexnek küldött levélben azt írta, a mostani Podmaniczky utcai tárolónál „rengeteg a csótány, patkány, galamb, légy és a fekália, ráadásul folyamatos guberálás és illegális szemétlerakás is fűszerezi”.

A problémát az önkormányzat is észlelte, ezért elkezdték egy új, zárt szemétlerakó létesítését a Podmaniczky utca és a Bajza utca sarkán. Soproni Tamás a Facebook-oldalán azt írta, „a fővárosi fenntartású kerületi utak takarítása miatt van szükség a Podmaniczky utcán a nagy méretű kukákra”, amik eddig szabadon álltak, a jövőben viszont zárt magánterületen tárolja a kukáit az FKF.

Soproni bejegyzése szerint 2019 óta keresték a megoldást a problémára, és hosszas egyeztetés követően sikerült megállapodni a MÁV Zrt.-vel a Nyugati pályaudvar külső területén egy terület bérléséről. Itt alakítják ki a zárt kukatárolót, amihez mostantól kizárólag a köztisztasági cégek munkatársai férnek hozzá.

Tehát közterületről a Bajza–Bulcsú-alagút melletti területen kialakítandó zárt térbe kerülhetnek a szeméttároló edények.

Ez viszont nem mindenkinek tetszik az utcában. A lakók egy része szerint csak „áthelyezik a problémát egyik helyről a másikra”, ezért tiltakoznak az új szeméttároló kialakítása ellen.

Így néz ki most a Podmaniczky utcai szeméttárolók környéke:

Fotó: Olvasói fotó
Fotó: Olvasói fotó

És a tervek szerint így nézne ki az új, zárt szeméttároló:

Forrás: Soproni Tamás hivatalos Facebook-oldala
Forrás: Soproni Tamás hivatalos Facebook-oldala

A Telexnek eljuttatott levélben a tiltakozók azt kifogásolták, hogy hiába gyűjtöttek pár éve aláírásokat a szeméttárolók ellen, azt Soproni Tamás figyelmen kívül hagyta, és a témában összehívott fórumon sem jelent meg. Igaz, azt felajánlotta az egyik szervezőnek, hogy négyszemközt egyeztessenek, amit a csoport visszautasított.

Ez nem jelenti azt, hogy a lakók ne lettek volna tájékoztatva az új tárolókról: „Az FKF-es kukák áthelyezéséről korábban több lakossági fórumon is szó volt, a közelben lévő házak lakói a napokban levélben kapnak részletes tájékoztatást, a közeli társasházak közös képviselőit pedig meghívtam, hogy személyesen tájékoztassam őket erről a folyamatról” – írta a Facebookon a polgármester.

„Nagyon sajnálom azokat a lakókat, akiket sikerült belehergelni ebbe az egészbe, mivel valójában pont egy 30 éves problémát oldunk meg, ők pedig fél év múlva nem is fognak emlékezni arra, hogy hol találhatóak ezek a szemeteskukák”

– mondta a Népszava érdeklődésére Terézváros momentumos polgármestere.

Szerinte a tiltakozás mögött egy helyi önkormányzati képviselő, Bálint György áll, aki minden eszközt megragad, hogy a lakókat a jelenlegi vezetés ellen fordítsa.

„Arra nem vagyok hajlandó, hogy kiszolgáljam Bálint Györgyöt a politikai hangulatkeltésben, de szívesen tartunk fórumot a lakóknak a tervek bemutatására” – mondta a polgármester a Népszavának.

A lakók egy csoportja csütörtökre tiltakozást is szervez, szerintük ugyanis továbbra is problémát fog okozni: a hajnali ürítés zaja, a patkányok, „az állítólag mindig zárva tartandó kerítés mögötti kukákban kotorászás”, és attól is tartanak, hogy továbbra is ide fogják szállítani a szemetet illegálisan, csak az FKF kukái helyett a lakók kukáiba pakolják majd azokat.

Soproni szerint eredetileg sem a kukák okozták a problémát, hanem a guberálás és az illegális szemétlerakás, amit szerinte a kukák elzárása megold. „Az új tároló semmiféle olyan problémát nem fog okozni, mint amik kifogásként felmerültek” – hangsúlyozta.

A polgármester arra is ígéretet tett a Facebook-bejegyzésében, hogy ha „minden óvintézkedés ellenére az új, kulturált kukatárolónál ugyanaz a tünetegyüttes jelenne meg, mint a jelenlegi helyen, természetesen revideáljuk a terveket, és az FKF-fel közösen vállaljuk, hogy új helyet keresünk neki”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!