Jön még egy gyenge hidegfront, de utána visszatér a nyár

2023. augusztus 9. – 06:45

Másolás

Vágólapra másolva

Szokatlan hőmérsékleti eloszlás alakult ki hétfőn Európában annak a hullámzó hidegfrontnak köszönhetően, melynek hátoldalán az átlagoshoz képest 6-8 fokkal hidegebb levegő árasztotta el Közép-Európát, írja az Időkép.

A front behullámzásával tőlünk északra egy aktív ciklon alakult ki, melynek hidegfrontja szokatlan módon dél-délnyugat felől éri el a Skandináv-félsziget térségét. A ciklon előoldalán hétfőn kelet, délkelet felől meleg, szubtrópusi légtömeg árasztotta Európa északi-északkeleti részét, beleértve Finnországot is.

Olyannyira, hogy

miközben nálunk főként az északi-északnyugati részeken a 20 fokot sem érték el a maximumok, a Kékestetőn pedig mindössze 10,6 fokig melegedett a levegő, addig Finnország déli területein 30-33 fokot mutattak a hőmérők.

A hét második felében azonban helyreállhat a világ rendje. Szerdán még egy gyenge hidegfront érkezik, az északi, északnyugati tájakon fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és ott délutántól elszórt jelleggel záporok, zivatarok alakulhatnak ki, estefelé pedig eső is lehet már. Másutt közepesen felhős idő várható többórás napsütéssel, csapadék nélkül. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet 21-27 fok között valószínű, északnyugaton lesz a hűvösebb, délkeleten a melegebb.

Csütörtökön a szakadozott frontfelhőzet délután kelet felé elhagyja hazánkat. Mögötte gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, de egyre inkább a napsütés kerül túlsúlyba. Összességében akár több helyen is előfordulhat zápor, zivatar, délután már főként a Dunától keletre lehet csapadék. Az északi, északnyugati szél több helyen megélénkül. A csúcshőmérséklet 21-26 fok között alakul.

Pénteken napos idő valószínű, többnyire kevés gomolyfelhővel. A keleti országrészben helyenként előfordulhat zápor. Időnként megélénkülhet az északi, északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22-27 fok között alakul.

A mostani előrejelzések szerint a hétvégén napos, gomolyfelhős időre számíthatunk, csapadék nélkül. A csúcshőmérséklet 23-31 fok között alakul.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!