Rekordmagas vízállás a Dráván, lassan vonul le az árhullám

2023. augusztus 9. – 17:25

Másolás

Vágólapra másolva

A Dráva tovább árad, a tetőzés jelenleg Barcsnál jár. Drávaszabolcsnál homokzsákokkal erősítették meg az állami védvonalat, amely mögött 31 települést kell megvédeni. Ha szükséges, az önálló védekezésű településeknek is azonnal segítséget nyújtanak a vízügyi szakemberek. Győrnél várhatóan csütörtök délután a magas vízállás miatt le kell zárni a rakpartot – írta közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A Rába Szentgotthárdon szombat hajnalban letetőzött, szerda reggelig több mint 4 métert apadt. Körmenden is megindult a nagyon lassú apadás, mely tegnap már intenzívebbé vált. Sárváron a folyó kedd reggel 4 órától 12 óráig hosszasan tetőzött 424 centis vízállással.

A jelenlegi előrejelzés szerint Győrnél a vízállás várhatóan csütörtök délután eléri a rakpart szintjét. A tetőzés pénteken 450-470 centi körül várható, a Duna és a Rába vízszintjének egybeesésétől függően.

A Mura Letenyén hétfőn tetőzött 552 centis vízállással, eleinte rendkívül lassan apadt, kedd déltől intenzívebbé vált az apadás.

A Dráva tetőzése szerda délután Barcs térségében 530 centi körüli vízállással várható. A Barcs alatti szakaszon a harmadfokot meghaladó, Drávaszabolcs térségében a valaha volt legmagasabb vízállást is megközelítő vagy akár azt elérő árhullám várható. Ezen a szakaszon Szentborbás–Drávaszabolcs térségében a tetőzés szerda este–péntek hajnal közötti időszakban várható, elhúzódó tetőzéssel. Ahol szükséges, nyúlgátakat építenek a vízügyes szakemberek a magassághiányos szakaszokon illetve zsilipeket, bekötőutakat zárnak el.

A Sajó árhulláma levonulóban van, a folyó hajnal óta Felsőzsolca térségében tetőzik a II. fokot (350 cm) meghaladó vízállással. A Dunán is kisebb árhullám vonul le, a fővárosban szerdán tetőzik a folyó, 430 centi körüli vízállással. Ez több, mint két méterrel elmarad a rakpart szintjétől. A magyarországi szakaszon sehol nem kell készültséget elrendelni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!