Beszólt a rendőröknek, eltörték a bordáját – őt már elítélték, a rendőrök ellen még vádat sem emeltek

2023. augusztus 8. – 09:34

Másolás

Vágólapra másolva

Másfél éve húzódik Juhász István ügye, aki egy igazoltatás során beszólt a rendőröknek, ezért bevitték, a fogdában pedig úgy megverték, hogy eltört a bordája. Istvánt júniusban becsületsértés és zaklatás miatt elítélték, a rendőrök ellen indított bántalmazási perben viszont még vádemelés sem történt – írja a 444.

A 60 éves, berzéki, buszsofőrként dolgozó férfi 2021. december 4-én este az egyetemista korú lányával állt meg egy benzinkútnál Hernádkakon. Amikor bement fizetni, nem volt rajta maszk, az előadó többször felszólította, hogy vegye fel, de a férfi végül csak az üzletben tartózkodó rendőrök felszólítására ment ki az autóhoz, hogy felvegye. A rendőrök követték, igazoltatták, és helyszíni bírságot szabtak ki rá, amit a férfi nem volt hajlandó kifizetni. Ekkor a rendőrök közölték, hogy feljelentést tesznek, amit a férfi elfogadott, és miközben a rendőröknek hátat fordítva az autóhoz ment az irataiért, odaszólt a lányának:

„Mekkora faszfejek.”

A rendőrök erre előállították és a miskolci fogdába szállították. A férfi állítása szerint amíg a zárkában várakozott, egyszer csak bejött a fogdaőr, és különösebb magyarázat nélkül bordán rúgta őt. Nagyjából két órát töltött a fogdában, utána kihallgatták, majd alá akartak írattatni vele egy nyilatkozatot, amire a férfi nem volt hajlandó, mondván, nincs nála a szemüvege, ezért nem is tudja elolvasni. Végül nem erőltették. A férfi elmondása szerint ezután, miközben elvezették, hogy lefényképezzék, az őt kísérő nyomozó ököllel fejbe ütötte. A fotózás után elengedték.

Éjjel kettő körül ért haza, végül a családtagjai unszolására hívott mentőt.

A kórházban megállapították, hogy testi erővel okozott sérüléseket szenvedett, és eltört a bordája.

Az eset után a család a Helsinki Bizottság segítségét kérte, feljelentést tettek hivatalos eljárásban történt bántalmazásért.

Becsületsértésért ítélet, bántalmazásért vádemelés se

A rendőrök által indított perben azonnal kihallgatták Istvánt és a sértetteket is, néhány hónapon belül megtörtént a vádemelés becsületsértés (a faszfejezés) és zaklatás miatt (a rendőrök vallomása szerint a férfi azzal fenyegetőzött, hogy elüti őket egy busszal, a férfi ezt tagadja). Fél éven belül a Miskolci Járásbíróság büntetővégzésben el is ítélte volna, ha védőügyvéd segítségével nem sikerült volna tárgyalást kérni. Az elsőfokú eljárás végül 2023 nyarára lezárult, Istvánt mindkét pontban elítélték, pénzbüntetés megfizetésére kötelezték, ami ellen fellebbeztek.

A férfi által indított per ennél jóval lassabban halad, több mint egy év kellett, hogy kihallgassák, a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség nyomoz, vádemelés még nem történt. Bieber Ivóna, a Helsinki Bizottság jogásza, István védőügyvéde a 444-nek azt mondta, rendszerszintű problémáról van szó,

„rendőri bántalmazások esetén a feljelentések körülbelül 1-4 százaléka jut el bíróságra, és ezekben az esetekben sem mindig ítélik el az elkövetőket”.

Ha születik is ítélet, általában enyhe, ha nem ítélik őket szabadságvesztésre, miniszteri engedéllyel szolgálatban is maradhatnak.

Ha a hazai Nyomozó Ügyészség megszünteti a nyomozást, a strasbourgi bírósághoz lehet fordulni. A strasbourgi bíróság ítéleteinek végrehajtását az Európai Tanács miniszteri bizottsága ellenőrzi, a szervezet már többször megrótta Magyarországot azért, amiért ennyire nem hatékonyak a rendőrök által elkövetett bántalmazások esetén a nyomozások.

A Helsinki Bizottság álláspontja szerint az egyik legegyszerűbb lépés, amivel hatékonyabban és gyorsabban lehetne ítéletet hozni a hasonló ügyekben, a testkamera bevezetése lenne. Magyarországon aránylag kevés kamera áll a rendőrök rendelkezésére, pedig a használata „a rendőröket védi az alaptalan vádaskodástól, a sértetteket meg attól, hogy rendőri erőszak áldozatai legyenek” – magyarázta a 444-nek Bieber.

„Az is nagyon sokat segítene, ha a kormányzat egyértelműen ki tudná mondani, hogy zéró tolerancia van a rendőri erőszakkal szemben. Azt hiszem, hogy ez orientálná a rendőröket is, és talán az ügyészségeket is” – tette hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!