Körmendnél kiöntött a Rába

2023. augusztus 7. – 10:48

Másolás

Vágólapra másolva

Hatalmas víztömeg érkezett a Rábán Szlovénia felől. Rekordközeli vízállással érkezett az árhullám, házakat is veszélyeztet a megáradt folyó, Körmendnél helyenként ki is öntött, írja az Időkép.

Forrás: Időkép
Forrás: Időkép

Az időjárási portál szerint a Mura Tótszerdahelynél az Öregbánya-tó környékét teljesen elöntötte.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vasárnap kora délután az MTI-vel azt közölte, hogy az újabb csapadék miatt egyre több víz érkezik a Murán, a Dráván és a Sajón is. Országszerte folytatódnak a védekezési munkák, 24 órában dolgoznak a Mura és a Rába mentén, és a vártnál több csapadék hullott a Sajó vízrendszerén is.

Az OVF beszámolója szerint a Rába Szentgotthárdnál szombat hajnalban 476 centiméterrel, harmadfokú készültség mellett tetőzött, Körmendnél is megközelítette a rekordvízállást vasárnap kora reggel, és 505 centiméteren tetőzött. A rönöki és a rábagyarmati záportározó szombat éjjel üzembe lépett, a tározóban visszatartott árhullám következtében a településeket nem öntötte el a víz.

A Mura intenzíven árad, Letenyénél hétfő hajnalban tetőzik majd a folyó, harmadfokot meghaladó 530 +-10 centiméteres vízállással. A helyi és az ország más területeiről odaérkezett szakemberek 24 órás járőr- és figyelőszolgálatot látnak el, a zsilipek vízzáróságát ellenőrzik, a védtöltés mentett oldali rézsűjét lekaszálták az árvízi jelenségek megfigyelését segítendő, az éjszakai megfigyeléshez, esetleges munkavégzéshez pedig kiépítik a világítást.

A Dráván a jelenlegi előrejelzések alapján harmadfokot meghaladó, egyes szakaszokon a valaha volt legmagasabb vízállást is elérő árhullám várható a jövő héten, itt már most az egész magyarországi szakaszon másodfok van érvényben.

A Sajón kialakulóban lévő árhullám a folyó határszakaszán Sajópüspökinél vasárnap kora délután tetőzhet harmadfokú készültség mellett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!