Nem tudjuk, milyen az illata, hét méter magasan van a virága

2023. augusztus 5. – 11:33

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon eddig három agávé hozott virágot: egy a Festetics-kastély kertjében, egy a miskolci Észak-Kelet Flóra virágnagykereskedésben, egy példány pedig egy magánember gyűjteményében. Július végén azonban ismét megtörtént a botanikai csoda, egy ócsai család kertjében nyílt ki az Agave americana, adta hírül a Sokszínű Vidék.

A Dél-Amerikában, főként Mexikóban honos növény bár ötven évig is képes élni, ha egyszer virágot bont, utána elpusztul, mivel az összes energiáját a virágzat kinevelésre fordítja.

A lap megszólaltatta az ócsai példány tulajdonosát, Kiss Balázst, aki elmondta, hogy egy ismerősüktől kapták az agávét úgy 35-40 évvel ezelőtt. Akkor kb. 10 centiméteres volt, innentől kezdve dédelgették, mindig egy kicsit nagyobb cserépbe ültették, télen pedig fagymentes helyen, a garázsban óvták meg.

„Most tavasszal, mikor kihoztuk a téli helyéről, vettük észre, hogy kezd növekedni a közepén egy ág. Az interneten találtunk rá, hogy ez a virágja. Április végén már kb. 1 méteres volt. Két hónapig növesztette a virágszárat, ami naponta akár 10 centimétert is nőtt. Május végén hozta a virághajtásokat, melyből kb. 20 darab van. Jelenleg kb. 7 méteres, július 16-án nyílt ki az alsó sor virág, akár 2 hónapig is fog pompázni.”

Arra a kérdésre, hogy milyen illata van, Kiss Balázs azt mondta, „nem tudjuk, hét méter magasan van”.

A sivatagi és száraz égövi agávénak rengeteg faja ismert, neve a termetére utalva előkelőt, illusztrist jelent. Dél-Amerikától Észak-Amerika déli részéig honos, a legtöbb faj Mexikóban él, ahol az őslakosok egyes források szerint már 9000 éve termesztették. Nem véletlenül: a közönséges agávéból készül azóta is a mezcal, a kék agávéból pedig tequila.

Az agávé pozsgás évelő, lándzsa formájú, világoszöld levelei szúrósak. Néhány faj évente virágzik, a legtöbb azonban életében csak egyszer: több éves korában a tőlevélrózsa közepén hatalmas virágzatot fejleszt, majd a magok beérése után a vegetatív test elpusztul. Egyes fajok már 8–10 évesen virágoznak, ám némelyik példány csak 30–40 év után. Ritkán nyíló virágai többnyire fehérek, de vannak sárgás vagy zöldes árnyalatúak is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!