Mi Hazánk: Legyen a magyar csapatok játékosainak legalább a fele magyar

2023. augusztus 4. – 14:19

Másolás

Vágólapra másolva

A Mi Hazánk képviselője, Novák Előd az ötvenszázalékos magyar kvóta bevezetését szorgalmazza a csapatsportokban. Határozati javaslatának lényege: a magyar adófizetői pénzből is megrendezett bajnokságokban, a befizetett adókból épített sportlétesítményekben, az utánpótlásnak több lehetőséget biztosítva, a válogatott csapataink színvonalát is emelve kell elérnie a kormánynak, hogy a játékosok fele magyar legyen.

Novák a román példára hivatkozott, a szomszédos országban ugyanis megoldották, hogy felerészben románok legyenek a csapatokban.

Novák úgy indokolt, hogy olyan mérkőzések is voltak a magyar bajnokságokban, ahol egyetlen magyar játékos sem lépett pályára. A politikus Orbán Viktor miniszterelnök szavait is idézte:

„A magyar futball nem a szórakoztatóipar része. A futball komolyabb dolog ennél. A futball az életünk, a magyar ember életének a része, a nemzeti identitás része. Tehát mi nem szórakozni akarunk és tapsikolni a lelátón mindenfajta, messzi földről idefújt, ügyes játékosok játékán örvendezve, hanem mi a saját gyerekeinket akarjuk látni.”

Novák tudatta: nincs szó arról, hogy külföldi ne szerepelhessen, de a pályán tartózkodó magyar állampolgárok minimális számarányát 50 százalékban javasolják meghatározni.

Novák a Diósgyőr példájával érvelt, amelyik ezer szállal kötődik Mészáros Lőrinchez. A miskolciak a másodosztályú bajnokság májusi megnyerése után 12 légióst igazoltak. Az első élvonalbeli fordulóban csak négy magyar maradt a kezdőben.

A Ferencvárosnál az előző szezonokban előfordult, hogy egyedül Dibusz Dénes kapus volt magyar a csapatban, a bajnokcsapat mostani átigazolásainál megfordult a trend.

A kézilabdában bajnoki címet szerző Telekom Veszprém viszont úgy vág neki a következő szezonnak, hogy Ligetvári Patrik az egyedüli magyar.

Ha megszavaznák a javaslatot, a kormánynak december 31-ig intézkedéseket kellene tennie a külföldiek visszaszorítása érdekében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!