PDSZ: Nem értünk egyet a tanév meghosszabbításával, a melegben kevésbé hatékony az oktatás

2023. július 31. – 19:00

Másolás

Vágólapra másolva

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nem ért egyet a tanítási év 2024. június 21-ig történő meghosszabbításával, ennek oka, hogy a tanítás általában nem légkondicionált termekben zajlik, és a melegben kevésbé hatékony az oktatás – írja az érdekvédelmi szervezet a Ne dolgozz ingyen! oldalon. A Belügyminisztérium július utolsó napjaiban tette közzé a következő tanév rendjéről szóló rendelettervezetét, amelyből kiderül: hosszabb lehet a téli és a tavaszi szünet is, viszont egy héttel tovább kell majd iskolába járni nyáron. A PDSZ azt is nehezményezte, hogy a rendelettervezet véleményezésére mindössze nyolc napot kaptak.

  • Az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2023. október 27. (péntek) lenne, a szünet utáni első tanítási nap 2023. november 6. (hétfő).
  • A téli szünet előtti utolsó tanítási nap 2023. december 20. (szerda) lenne, a szünet utáni első tanítási nap 2024. január 8. (hétfő).
  • A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2024. március 28. (csütörtök) lenne, a szünet utáni első tanítási nap 2024. április 8. (hétfő).

A tervek szerint a következő tanév első tanítási napja 2023. szeptember 1-je, péntek lesz, az utolsó tanítási napja 2024. június 21., szintén péntek. A tanítási év első féléve 2024. január 19-ig tarthat.

A PDSZ szerint több probléma is van a dátumokkal

A PDSZ pontokba szedte a rendelettervezet problémáit:

  • Egyrészt a rendelet nem teszi lehetővé, hogy a munkáltató júniusban megkezdje a következő tanév szakmai előkészítését, és hogy a tanárok nyári és további szabadságait a következő tanév rendjének ismeretében tervezze. Így javasolják, hogy a tervezetet minden év májusában hozzák nyilvánosságra, és kezdődjön róla egyeztetés. A rendeletet pedig június közepéig hirdessék ki.
  • Az érdekvédelmi szervezet szerint a téli szünet meghosszabbítása mögött az áll, hogy a kormány spórolni akar a fűtési költségeken.
  • 2023-ban szeptember 1-je pénteki napra esik. Így szerintük érdemes lenne átgondolni, hogy nem volna-e helyesebb a hétfői tanévkezdés, gondolva elsősorban a kollégistákra.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!