Van egy jó hírünk azoknak, akik nem szeretik a kánikulát

2023. július 29. – 08:59

Másolás

Vágólapra másolva

Nem tér vissza a hőség a következő egy hétben, markánsabb, csapadékot hozó hidegfrontok pedig vasárnap és kedden estétől érkezhetnek, derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Szombaton még igazi strandidő lesz. Északon több, délen kevesebb gomoly- és fátyolfelhő lesz az égen. Főleg az ország északi felében várható zápor, zivatar. A nyugatias szél többfelé megélénkül, helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 33 fok között alakul. Késő estére 19 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet.

Vasárnap reggelre az ország nagy részén már erősen felhős vagy borult lesz az ég. Hajnalban a csapadékzóna is megérkezik, amely eleinte főként a Dunántúl területén okoz egyre több helyen záport, zivatart, majd esőt. A délnyugati szél északnyugatira fordul, és helyenként megélénkül. A csapadékos területeken néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet, délkeleten még kitart a 30 fok körüli hőség.

A jövő hét pedig igazán kellemesen indul, nyoma sem lesz a kánikulának, 25–30 fok közötti maximumok valószínűek.

Az elmúlt hetekben Dél-Európát, Észak-Amerikát és Kínát is hőhullámok sújtották, Görögországban és a Kanári-szigeteken ehhez társulva erdőtüzek pusztítottak. Spanyolországban, Olaszországban és Görögországban is több helyen mértek 40 fok feletti hőmérsékleteket, de a kontinens legforróbb része Szicília és Szardínia szigete volt, ahol helyenként a 45 fokot is átlépte már a hőmérséklet, sőt 48,2 fokkal új európai júliusi csúcshőmérsékletet is regisztráltak a napokban.

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint a globális felmelegedésnek vége, átléptünk a globális megfövés korszakába.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!