Nézze, lehet hagyni Bért meghalni, de most erről híres

2023. július 29. – 06:58

Nézze, lehet hagyni Bért meghalni, de most erről híres
Dagonya fesztivál a Nógrád megyei Béren, 2023. július 14-én – Fotó: Olvasói fotó / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Magyarok Háza – 12 db 3 ágyas szoba, minden szobában Rákóczi kép. A Magyarok Háza földszintjén közösségi helyek. Az egyik rész három helység Kossuth, Batthyány, Széchenyi, Deák és Bem tábornok szobái. Relikviák a falakon és korhű berendezési tárgyak. A Magyarok Háza fölszintjén a Magyar Gondolatok Terme. Nagy magyar gondolatok pl: nyolc magyar himnusz [ősmagyar himnusz, régi magyar himnusz, mai magyar himnusz, ősi székely himnusz, mai székely himnusz, csángó himnusz (mert mi is magyarok vagyunk), a szeretet himnusza (Pál apostol), szeretet küldés himnusza (dr. Vida Margit)]”

Egyebek mellett ez áll a Nógrád megyei Bér legnagyobb szálláshelye, az Andezit Hotel weboldalán. A hotel eredetileg a Gömbös- és a Darányi-kormány igazságügyi minisztere, Lázár Andor vadászkúriája volt, ezt vette meg Maczó László, a 375 lakosú Bér SZDSZ-esből fideszessé lett polgármestere. Maczó fokozatosan fejlesztette az ingatlant, a hotel körül ma Trianon-emlékmű, magyar történelmi személyek szobrai és egy „Szent Korona színpad” is találhatóak.

„Amint a parkban is tapasztalható, nálunk a nagy magyar és a keresztény értékrend a mérvadó, itt minden a magyarságról szól”

– mondta Maczó még 2015-ben a Sokszínű Vidék riportterének.

Idén július 12. és 16. között azonban a hotelben és körülötte megszálló magyarok nem a nemzet nagysága miatt voltak átszellemülve, őket terepjárók, quadok, krosszmotorok és benzingőz hozta lázba. Itt tartották ugyanis a VI. Dagonya Extrém fesztivált, ahol offroad járművek versenyeztek egymással a sárban és porban. Az RTL még riportot is készített a fesztválról:

„Nézze, lehet hagyni Bért meghalni, de most erről híres”

– mondta Maczó László, amikor a Dagonya Extrém fesztiválról kérdeztük. A Dagonyát a falu belsejétől kb. két kilométernyire lévő Virágospusztán tartják, évente többször is. Itt áll az Andezit Hotel. Maczó a hotelt és környékét nem csupán offroad fesztiválokra adja bérbe, hanem más rendezvényekre is, tartanak itt például esküvőket, rapfesztivált és hagyományőrző fesztiválokat. Helyiek egy csoportját azonban nem elsősorban ezek, hanem az offroad rendezvények zavarják. A járműveket szállító trélerek ilyenkor a falun át közlekednek, és előfordult olyan is, hogy különösen esős időben behordták a sarat Bér belső utcáira.

Helyiek egy csoportja ezért tavasszal aláírásgyűjtésbe kezdett, és 125, a fesztivált ellenző aláírást tettek le a polgármester asztalára. Kovács B. Dániel, egy helyi teaház vezetője szerint az aláírások egyetlen hétvége alatt jöttek össze, a polgármester viszont a Telexnek azt mondta, ezek között nem valós aláírások is szerepeltek. Varga László, a Dagonya Extrém fesztiválok egyik szervezője pedig arról beszélt, olyan bériek nevei is szerepelnek az íven, akik Budapesten élnek vagy Németországban dolgoznak.

„Egyeztettünk a helyi képviselőkkel és az aláírásgyűjtőkkel is, lényegében folyamatos ellenőrzés alatt állunk. Amit tudunk, megtesszük” – mondta a Telexnek Varga, aki szerint Kovács „már mindenhol feljelentette őket”.

Nincs eladó ház Béren

„Pro és kontra érvek vannak – kezdett bele mondandójába egy anyuka, akit a béri játszótéren kérdeztünk a Dagonya fesztiválról. – Amióta ez megy, felmentek a házak árai. Ma nincs eladó ház Béren.” Ő is említette a tavaly őszi Dagonya fesztivált, amikor a résztvevők behordták a sarat a faluba, és „itt rajoskodtak”, de hozzátette, hogy az ezzel kapcsolatos jelzéseket mind a fesztivál szervezői, mind a polgármester komolyan vették.

Ezt Varga is megerősítette, azt mondta, kefés autót béreltek a belső utak letakarítására, és egyeztettek a képviselő-testülettel is arról, hogyan kárpótolhatnák a falut, hogyan rendezhetik a dolgot. De az ilyesmi egyébként nem gyakori, ősszel is csak azért történt, mert a fesztivált épp egy négynapos, nagy eső után tartották.

Az offroadozásra használt táj felülnézeti képe – Fotó: Olvasói fotó / Telex
Az offroadozásra használt táj felülnézeti képe – Fotó: Olvasói fotó / Telex

A játszótéri anyuka szerint az egyetlen ellenérv, amelyet esetleg fel lehet hozni a Dagonya ellen, az az, hogy károsíthatják a környezetet, de összességében úgy tűnt, ő inkább támogatja a rendezvényt, mint ellenezné.

A Csirke-hegy

Kovács B. Dániel és a fesztivál többi ellenzője is leginkább a környezetkárosítás miatt panaszkodik, felkeresték emiatt már a Nógrád Megyei Kormányhivatalt és a Bükki Nemzeti Parkot is. Érvelésük alapja, hogy az erdei utakon a járművek nemcsak hangosak és füstölnek, hanem zavarják az állatokat, és a növényeket is károsítják.

A fesztivál területétől nem messze valóban van egy Natura 2000-es védelem alatt álló terület, a szomszédos Bujákhoz tartozó Csirke-hegy és a Kántor-rét. A szervezők szerint azonban a fesztivál idejére ezeket szalaggal jelölik, és a versenyek nem is érintik ezeket.

A természetvédelmi problémákat azonban nemcsak azért nehéz kezelni, mert alig van esély a természetkárosítás tettenérésére, de azért is, mert ha zajlik is természetkárosítás a környéken, akkor sem biztos, hogy arról a Dagonya Extrém fesztivál résztvevői és szervezői tehetnek. Maczó László polgármester szerint már több mint 40 éve zajlanak offroad versenyek Bér térségében, és nem is téved, még a Fortepanon is vannak képek a Volán Tröszt 1978-as Zil teherautókrossz-versenyéről.

A Volán Tröszt 1978-as Zil teherautókrossz-versenye – Fotó: MHSZ / Fortepan
A Volán Tröszt 1978-as Zil teherautókrossz-versenye – Fotó: MHSZ / Fortepan

Maczó szerint akkoriban a versenyek a falu belsejéhez sokkal közelebb zajlottak, a fenti képen is látszik, néhol csak 50-100 méter volt a pálya és a lakóházak között.

Emiatt pedig az utóbbi évtizedekben rendszeresen jártak a környékre quaddal, krosszmotorral és terepjáróval, a helyben szervezett offroad fesztiválokról függetlenül is. „Mások nem legálisak, mi azok vagyunk, ezért minket talál meg minden hatóság” – mondta erről a szervező, Varga László.

A Bükki Nemzeti Park Kovács B. Dániel egyik korábbi bejelentésére válaszolva azt írta, hogy az idén áprilisban Béren megrendezett, Húsvéti Offroad nevű eseményt a természetvédelmi őrök rendőrökkel közösen ellenőrizték, de nem tudtak megállapítani a Natura 2000-es területet érintő jogellenes tevékenységet. Arról ugyanakkor tájékoztatták a Dagonya fesztiválok szervezőit, hogy a Natura 2000-es területen kívül is okozhatnak természetmegőrzési problémákat az offroad versenyek, ezért kérték, hogy a versenyek útvonalairól mindig egyeztessenek a nemzeti parkkal.

Dagonya fesztivál 2023. július 14-én – Fotó: Olvasói fotó / Telex
Dagonya fesztivál 2023. július 14-én – Fotó: Olvasói fotó / Telex

Varga László szerint a bujáki erdészettel folyamatosan egyeztetnek is a versenyekről, velük együtt jelölik ki a fesztiválhelyszín határait, de szívesen egyeztetnek mindenki mással is, ezért jelentik be mindenhol a fesztivált még annak ellenére is, hogy mivel magánterületen zajlik, és 1000 főnél kevesebben vesznek részt rajta, engedélyeztetni sem kellene.

Varga azt mondja, azzal is hiába vádolják őket, hogy szemetelnek, és nem szállítják el a szemetet, valójában szerződésük van a szemét megfelelő elszállításáról, és évente takarítást is szerveznek az erdőben, ahol a ténylegesen illegális versenyek szemetét is összeszedik.

Nógrád többre hivatott

Maczó László szerint az őt és a fesztivált érő vádak mögött „az emberi irigység dominál”. A polgármester azt mondta, Bér most az offroad fesztiválokról híres, a ráadásul „a dagonyások pénzzel vásárolnak”, azaz a falunak is jó, hogy vannak helyi rendezvények, amikért megéri odalátogatni. Ő tesz is ezért, az Andezit Hotelben idén eddig az offroad fesztiválok mellett megtartották a Palóc fesztivált, az OTL rapfesztivált és az Alkotótábor nevű technófesztivált is.

„Egész Nógrádban nincs ennyi fesztivál, mint itt”

– mondta Maczó. Szerinte „Nógrád többre hivatott”, mint hogy a 19 magyar megye összehasonlításában rendre a 17-18. helyen végezzen.

A Dagonya fesztivál 2023. július 14-én – Fotó: Olvasói fotó / Telex
A Dagonya fesztivál 2023. július 14-én – Fotó: Olvasói fotó / Telex

Bér valóban a különlegesen szép magyar falvak közé tartozik, a település természeti kincsei is egyedülállók. Úgy tűnik azonban, hogy az offroad több embert vonz, mint a béri andezitömlés, Szanda vára, a népi pincék, az evangélikus templom vagy csupán maga a falusi nyugalom.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!