Nébih: Jól szerepelnek a balatoni vendéglátóhelyek az ellenőrzéseken, de kidobattak 2000 kiló lejárt élelmiszert

2023. július 27. – 16:49

Másolás

Vágólapra másolva

Alapvetően megfelelnek az élelmiszer-biztonsági elvárásoknak a balatoni vendéglátóhelyek, az ellenőrök csak kisebb szabálytalanságokat találtak – írja a Nébih.

A nyári szezonális ellenőrzés-sorozat alatt többek között az éttermek higiéniás állapotát, az alapanyagok nyomon követhetőségét és azok kezelését vizsgálják. Az ellenőrzések összességében pozitív képet mutattak, bár azért akadtak hiányosságok.

Több helyen is nem az előírásoknak megfelelően oldották meg a szakosított tárolást, de az is előfordult, hogy a padló, a fal, a mennyezet vagy a berendezési tárgyak és eszközök állapota kifogásolható volt. Egy másik, a kiemelt járványügyi kockázat miatt komolyabb probléma, hogy nem minden dolgozó rendelkezett érvényes egészségügyi alkalmassági igazolással, ami nélkül nem is dolgozhattak volna.

Visszatérő szabálysértés volt még az, hogy néhány étteremben nem nyomon követhető (tehát nem tudni, honnan származott) és lejárt minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejű élelmiszereket tároltak. A rekorder egy 2019-ben lejárt fűszer volt, de az ellenőrök sok 2021-ben és 2022-ben lejárt szavatosságú alapanyagot is találtak. A jogsértő termékek összmennyisége közel 2000 kilogramm volt, a Nébih ezeket kivonta a forgalomból, és megtiltotta az ismételt forgalomba hozatalukat, felhasználásukat.

A hatóság felhívta a figyelmet, hogy ugyan a júliusi razziák nyomán kiosztandó eljárásokat és bírságokat még meg kell állapítaniuk, de a balatoni vendéglátóhelyek az összehangolt ellenőrzés-sorozat után is számíthatnak további ellenőrzésekre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!