Tűz volt a hajdúbagosi földikutya-rezervátumban

2023. július 24. – 20:37

Tűz volt a hajdúbagosi földikutya-rezervátumban
A Spalax leucodon, vagyis a nyugati földikutya – Forrás: Wikipédia

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenöt hektáron égett a magas füvű vegetáció a Hajdúbagosi Földikutya-rezervátumban – tájékoztatott a katasztrófavédelem.

A tűzoltók eloltották a tüzet, ami egy védett területen keletkezett és a közeli fenyőerdőre is átterjedt. Az erdő aljnövényzete három hektáron égett. A tüzet a debreceni, nyíradonyi, hajdúböszörményi hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett három vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángok terjedését, majd eloltották a tüzet. A tűzoltók négy vízsugárral utómunkálatokat végeznek.

A földikutyák legnyugatibb előfordulása a Kárpát-medencében, ezen belül is a Alföldön van. A földikutya többféle típusú földalatti járatot készít. Táplálkozó járatai például a felszín alatt csupán 5-10 centiméterre húzódnak. A földikutya éléskamrákat is készít, amelyek 10-15 centiméter mély üregek. – derül ki a Hortobágyi Nemzeti Park honlapjáról. A nyugati földikutya természetvédelmi értéke egyedenként egymillió forint.

A hajdúbagosi földikutya-rezervátum kiemelkedő jelentőségű védett területnek számít. Részben azért, mert a Kárpát-medence életföldrajzi szempontból egyik legsajátosabb, fokozottan védett állatfajának, a nyugati földikutyának jelentős állományát őrzi. Kerestük a nemzeti parkot, hogy mekkora kárt okozott a földikutya populációban a hajdúbagosi rezervátumban történt tűz, illetve más természetvédelmi kár keletkezett-e, amennyiben válaszolnak kérdéseinkre, frissítjük a cikket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!