Drasztikusan emelte a kormány a pilótaképzési engedély árát

2023. július 24. – 07:12

Másolás

Vágólapra másolva

Egy júniusban elfogadott törvénymódosításban a kormány a korábbi 120 ezer forintról kétmillióra emelte az éves pilótaképzési hatósági engedély árát. A magyarországi pilótaképzéssel foglalkozó szervezetek szerint a kormány ezzel teljesen ellehetetlenítette az üzletágat – írja a 24.hu.

A törvénymódosítás értelmében a pilótaképzéssel foglalkozó vállalkozásoknak évente kétmillió forintos díjat kell fizetniük majd azért, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) alá tartozó légügyi hatóság meghosszabbítsa a tevékenység végzésére kiadott engedélyt. Ráadásul a vállalkozásoknak szeptember végéig fél évre visszamenőleg be kell fizetniük a díj különbözetét.

Az ÉKM nemcsak a pilótaképzési engedély árát emelte meg drasztikusan: A repülőorvosok éves felügyeleti díjánál 60 ezer forint helyett kell kétmilliót fizetni.

Ahogy a 24.hu írja, a pilótaengedély megszerzéséhez kötelező az orvosi alkalmassági vizsgálat, és a gyakorló pilóták számára is kötelező a rendszeres alkalmassági. A 40 és 60 év között pilóták esetében például fél év, a 60 év felettiek esetében pedig negyed év az orvosi engedély érvényességi ideje. Ezt csak a repülőorvosok adhatják ki.

A vizsgálatok a most alkalmanként 20-30 ezer forintba kerülnek, de a lap forrásai szerint ez várhatóan jelentősen megemelkedik majd. Ahogy a képzések is, a cégeknek ugyanis várhatóan nem nagyon lesz más választása, mint a szolgáltatások drágítása, de a lap szerint olyan cégek is vannak, akik azt fontolgatják, hogy inkább külföldre telepítik a tevékenységüket (ahol az engedélyek továbbra is jóval olcsóbbak, mint Magyarországon).

A Lázár János vezette Közlekedési és Építési Minisztérium a 24.hu-nak azt írta, a díjemelésről szóló javaslat a

„légiközlekedés biztonsága érdekében” született meg.

Indoklásként azt is írták, hogy a 2015-ben megállapított felügyeleti díjak emelésére a magyar légiközlekedési iparág gazdasági teljesítőképességéhez igazítva, az elmúlt 8 év gazdasági változásait, annak a felügyeleti hatósági eljárásra gyakorolt hatásait figyelembe véve került sor.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!