Közel 400 határvadász mondott fel az elmúlt tíz hónapban

2023. július 24. – 14:15

Másolás

Vágólapra másolva

Eddig 394 határvadász mondott fel a tíz hónappal ezelőtt kezdődött toborzás óta, összesen 1400-an vannak most az állományban, ami a tavalyra kitűzött célszámot sem éri el, írja a Hvg.

A hvg.hu közérdekű adatigényléssel kérte ki az Országos Rendőr-főkapitányságtól a határvadászokra vonatkozó friss statisztikai adatokat. Eszerint bő 10 hónappal azután, hogy tavaly augusztus elején elindult a határvadászok toborzása, az idén június 13-i számok szerint 1462 határvadász kötött szerződést és tett esküt.

A mostani és a 8 hónappal ezelőtt kikért számokat összehasonlítva kiderül: míg tavaly október 10-ig, az első bő két hónapban 2077-en jelentkeztek határvadásznak, addig 8 hónap alatt ennél is jóval kevesebb, 1348-an.

A hvg.hu rákérdezett a rendőrségnél, hogy eddig hányan szereltek le, és van-e adat arról, hogy milyen indok(ok)kal tették ezt (fizikai vagy pszichológiai okok). Mivel a jogviszony megszüntetését nem kell indokolni, így azt nem lehet tudni, miért szereltek le, de eddig „394 határvadász hagyta el a testületet”. Részben az egy hónapos képzés alatt, részben az éles szolgálatba állás után. A kapott adatokból az látszik, hogy

még az eskütétel előtt 310-en gondolták meg magukat, utána 84-en, és mivel ez azonnali hatállyal megszünteti a határvadász jogviszonyt, a határon ténylegesen szolgálatra foghatók száma valamivel 1400 fő alatti. Első körben, év végéig tervezték az állományt 2200 fősre növelni, a teljes határvadász-ezredet pedig 4000 fősre tervezte a kormány.

A lap szerint a távozások oka lehet, hogy az infláció ellenére a kezdetektől nem változott a határvadászok fizetése.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!