Itt vannak Orbán tervei egészen 2030-ig

2023. július 22. – 13:06

Itt vannak Orbán tervei egészen 2030-ig
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat délelőtt az erdélyi Tusványoson tartott beszédet Orbán Viktor, az eseményt a helyszínről percről percre itt közvetítettük. Orbán Viktor tusványosi beszédében külön felsorolta a terveit, és ismét kiderült, hogy egészen a korábban már hangoztatott 2030-as céldátumig tekint előre. Szerinte kitűzött céljaikkal időarányosan jól állnak, de lesz még munka.

  • „2030-ra az a célunk, hogy 160 ezer milliárd forintos GDP-nk legyen” – Orbán szerint ha az ország fejlettségi céljait nézzük, akkor 2010-ben az európai átlag 66 százalékán, 22-ben a 78 százalékán volt Magyarország, 2030-ra „oda akar érni” a 85 és 90 százalék közötti sávba.
  • A villamosenergia import nullára csökkentése: „Az energia importfüggőségünket a terv szerint csökkentjük, most 28 százalékon vagyunk, és 2030-ra Paks II-vel és a napenergia hálózatfejlesztésekkel el akarjuk érni, hogy nulla legyen” – mondta miniszterelnök. Állítása szerint 11,5 ezer milliárd forintot fognak erre a célra fordítani.
  • 85 százalékos foglalkoztatottság: „2010-ben a foglalkoztatás 62 százalékos volt, ma 77 százalékos és 2030-ra 85 százalékig szeretnénk emelni” – mondta.
  • Beszélt egy „óriási egyetemfejlesztésről” is. Állítása szerint 2010-ben egyetlen magyar egyetem sem volt a világ első öt százalékában, tavaly pedig már 11. Itt konkrét célokat nem határozott meg.
  • A családtámogatásokról azt mondta: ezek célja a népességcsökkenés megállítása, ehhez pedig 2,1-es termékenységi rátára van szükség. Orbán szerint az is siker, hogy ezt sikerült 1,2-ről 1,5-re növelni, de ezt kevésnek tartja. „Továbbra is nagy bajban vagyunk, nagy bajban vagyunk, minden erőt és energiát, erőforrást, kormányzati költségvetési erőforrást továbbra is a családpolitika irányába kell mozgósítanunk.”
  • Ott van a célok közt a honvédelem „talpra állítása is”, Orbán szerint lassacskán lesz ütőképes hadseregünk: „Egyenruhás munkavállalók helyett lesznek harcosaink, van melléjük most már nemzeti hadiipar is”.
  • A 2010-ben kitűzött „nemzetegyesítési célokkal” sem állnak rosszul a miniszterelnök szerint. „A 2010-ben nemzetegyesítés céljára a határon túlra eljuttatott forrásokat tízszeresére növeltük” – mondta. Ezt a tendenciát szeretnék folytatni.
  • Orbán szerint több „meteorral is ütközött” az ország az elmúlt években, volt járvány és válság, de 2024 közepén az ország vissza tud állni az eredetileg kijelölt pályára, amit 2030-ig kijelöltek. Szerinte ekkorra Magyarországon a gazdasági növekedés ismét jelentős lehet, a banki hitelezés ismét erős, és az európai átlagot jóval meghaladó fejlődési pályára állhat az ország.

„Ha a Jóisten is megsegít, akkor a 2024-es európai parlamenti és önkormányzati választáskor már újra azon a kijelölt pályán leszünk, azon a kijelölt útvonalon haladunk, ami elvisz bennünket 2030-ig, és akkor a 2024-es tusványosi táborban már beszélhetek nyugodtan a 2030 és 2040 közötti tervekről” – zárta a jövőre és a még távolabbi jövőre vonatkozó terveinek felsorolását Orbán. A beszédből pedig kiolvasható: a miniszterelnök már nem 2030-ig, hanem egészen 2040-ig tervez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!