Egyensúly Intézet: Tízből négy magyar szűkösen se tud kijönni a jövedelméből

2023. július 21. – 14:32

Másolás

Vágólapra másolva

Megjelent az Egyensúly Intézet és a Friedrich-Ebert-Stiftung szubjektív szegénységi trendeket vizsgáló 2023. júniusi közvélemény-kutatása. A felmérésből kiderül, hogy a szűkös megélhetéshez szükségesnek tartott bevétel átlagosan havi nettó 220 ezer forintról havi nettó 250 ezer forintra nőtt az elmúlt három hónapban, tízből négy magyar pedig nem rendelkezik ennyi jövedelemmel.

A júniusi eredmények alapján egy magyar állampolgárnak jellemzően havi nettó 250 ezer forint kellene a szűkös, a létszükségleteket fedező megélhetéshez, 350 ezer forint az átlagosnak tartott életvitelhez, a gondtalan megélhetéshez pedig havi nettó 500 ezer forint.

A megkérdezettek 41 százaléka válaszolta azt, hogy a havi jövedelme nem éri el a 250 ezer forintot, és csak 4 százalékuk válaszolta azt, hogy 500 ezer forint felett keres.

16 százalék pedig azt válaszolta, hogy a jövedelme nem éri el a 350 ezer forintot. Ez azt jelenti, hogy a magyarok 57 százaléka az átlagosnak tartott életszínvonalhoz szükséges jövedelemmel sem rendelkezik.

A válaszadók 29 százaléka mondta azt, hogy nem tudna saját zsebből kifizetni egy váratlan, 100 ezer forintos kiadást. 40 százalék azt válaszolta, hogy nehezen, de megoldaná, 29 százalék pedig azt, hogy nem okozna neki problémát.

Júniusban a háztartások 7 százaléka nagy, 17 százaléka pedig csak közepes nehézségek árán tudta fedezni a szokásos kiadásokat. A megkérdezettek 39 százaléka arról számolt be, hogy a háztartás finanszírozását kisebb erőfeszítések árán tudja csak megoldani. Tehát a magyar háztartások 62 százaléka csak kisebb-nagyobb nehézséggel képes fedezni a hétköznapok költségeit.

Az Egyensúly Intézet negyedéves szegénységkutatásai személyes megkérdezéssel, reprezentatív mintán készülnek, 1000 fő megkérdezésével. A megkérdezettek együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. A közvélemény-kutatás során kapott adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptak volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztek volna az országban. Az adatfelvételt a ZRI Závecz Research végezte. A kutatás adatfelvételi ideje: 2023. június 20–29.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!