A DK etikai vizsgálatot indított a Németh Szilárddal találkozó DK-s ellen, aki azt mondja, már nem is DK-s

2023. július 20. – 18:01

Másolás

Vágólapra másolva

„A Fidesszel való egyeztetésre nincs bocsánat, ezért etikai eljárást indítunk Kál Károllyal szemben” – tudatta a Demokratikus Koalíció csütörtökön a világgal. A párt szerint Kál elismerte, hogy DK-tagként személyes egyeztetésen járt a csepeli Fidesz alelnökénél, ami miatt a párt Etikai Bizottsága vizsgálódik.

A bizottság döntése alapján a pártból való kizárás is szóba jöhet, írta a DK, időközben azonban egy csavar került a történetbe: Kál Károly a Hvg-nek azt mondta, ő már három éve megszakította a kapcsolatát a DK-val, amúgy pedig magánprogramon találkozott a fideszes Németh Szilárddal két helyi iskolaigazgató ügyében.

„Nem is értem, miért indít a DK ellenem etikai eljárást, mivel tudtommal már nem is vagyok a párt tagja” – reagált a lapnak Kál Károly, aki a rendszerváltás előtt III/II-es kémelhárító tiszt volt, majd az MSZP-t, az SZDSZ-t, és végül a DK-t is megjárta. Formálisan ugyan nem lépett ki a pártból, de úgy gondolja, tagsága már megszűnhetett, mivel 2020 nyara óta nem vesz részt a DK életében, nem jár a rendezvényekre, nem fizeti a tagdíjat.

Kál Károly a KIMBA-ban tett látogatásáról a csepel.info számolt be nemrég. A politikus (expolitikus?) elismerte, hogy az eset megtörtént, de állítása szerint téves a DK információja, hogy ott a csepeli Fidesz-szervezet alelnökével találkozott. „Ha azt kérdezi, hogy Németh Szilárddal találkoztam-e, akkor igen, vele találkoztam, de magánügyben” – közölte.

Amit Kál magánügynek nevez, az egyébként egy olyan téma, amivel a nyilvánosságban is lehetett találkozni az elmúlt hetekben. A csepeli Kölcsey Ferenc Általános Iskolát vezető Málek Istvánnak és a Katona József Általános Iskola igazgatójának, Vargáné Andrási Editnek is távoznia kell a posztjáról, miután júliusban kiderült, hogy elutasították mindkettejük intézményvezetői pályázatát. Annak ellenére történt ez, hogy állítólag munkájukkal a diákok és a szülők is elégedettek voltak.

Kál a látogatásáról szóló Facebook-bejegyzésében azt írta: „Attól a perctől kezdve foglalkoztatott a Katona és a Kölcsey igazgatóinak elutasított pályázata, ahogy ez megtörtént. Számomra fontos volt és ma is az, a két iskola igazgatóinak tantestületének diákjainak, valamint szülői közösségének helyzete. Éppen ezért éltem a rendelkezésemre álló lehetőségekkel. Illetésekkel beszéltem, információt kértem. (…) Hát ezért mentem el 10-én, hétfőn a KIMBA-ba, hogy ezt a magam számára tisztába tegyem.”

Arról ugyanakkor nem osztott meg több információt, miről beszélt Németh Szilárddal. Az iskolaigazgatók ügyéről viszont leírta, hogy tudomása szerint most úgy néz ki, újra ki lesz írva a pályázat mindkét iskolában, és ha mind a két igazgató újra pályázik, nagy valószínűséggel tovább fogják vezetni iskolájukat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!